Vlast se neće obazirati na zahteve opozicije 1Foto: Medija centar

Okrugli sto opozicije na teme fer i demokratskih uslova teško da će imati značajan politički odjek, odnosno vlast na zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima neće reagovati, saglasni su sagovornici Danasa.

Predstavnici opozicionih partija sutra u Plavom salonu Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana održavaju prvi okrugli sto na kojem će se razgovarati o potrebi da se stvore demokratski uslovi za održavanje izbora. Skupu su se odazvale sve opozicione odborničke grupe koje su dobile poziv, građanska inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Pokret slobodnih građana, sve članica Saveza za Srbiju i svi koji na ovaj ili onaj način ne podržavaju ovu vlast. Kako je Danas već pisao, na skup nisu pozvani predstavnici vlasti jer je cilj da se opozicionari najpre međusobno dogovore i zajednički upute zahteve vlasti.

Boban Stojanović, politički komentator Demostata, za Danas kaže da veruje da će opozicija ostati u punom sastavu na okruglim stolovima, jer je ta tema nešto oko čega su svi saglasni i slobodni a pošteni izbori su zajednička tačka svih.

– Ako se pitamo šta je domet, to može da bude jedna vrsta zajedničke platforme ka delu birača, pre svega onima koji su poslednjih godina otišli u apstinenciju i može da bude pokušaj da se na osnovama demokratija privuku neki birači – navodi Stojanović. On ne veruje da okrugli stolovi mogu uticati na vlast da prestane sa svim onim zbog čega se može tvrditi da nemamo slobodne i fer izbore.

– Oni će nastaviti da rade sve ono što rade i sigurno zbog pritisaka opozicije neće odustati od toga. Takođe je od velike važnosti da opozicija ne govori samo o uslovima izbornog dana, već svemu onome što prethodi izborima i što u stvari vlast kontinuirano sprovodi, a čime se u stvari narušava regularnost izbora mnogo pre njihovog održavanja. Opozicija će morati da se bori u ovakvim uslovima, ali je dobro da ukazuje. Međutim dok EU i međunarodne organizacije ne pokrenu pitanje regularnosti izbora, teško da će se nešto promeniti – kaže Stojanović.

Slično misli i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji za naš list ukazuje da dometi okruglog stola opozicije mogu biti samo medijske prirode.

– Sumnjam da će okrugli stolovi imati institucionalno politički karakter, preciznije, malo je verovatno da će vlast reagovati na stavove opozicije o izborim uslovima, posebno što ne postoji bilo kakav ozbiljniji pritisak građanstva na vlast da uopšte razmatra izborne uslove. Pre 26 godina, 1992. kada je vlast SPS razgovarala sa opozicijom na tu temu, imali ste Vidovdanski sabor, studentske proteste, uvedene su sankcije i imali ste nesrazmeru između podrške naroda i političkoj reprezentaciji opozicije u Skupštini zbog većinskog sistema koji je primenjen na izborima 1990. Okolnosti i snaga opozicije su drugačije i sumnjam u značajan politički odjek priče o izbornim uslovima – kaže Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari