Vlast želi da izbaci opoziciju iz Skupštine Srbije, a to je opasna igra voljom naroda, poručuju poslanici 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Čini mi se da su vlast i vladajuća većina doneli je odluku da izbace opoziciju iz skupštine“, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare opoziije Borko Stefanović, poslanik iz poslaničke grupe Ujedinjeni.

„Ukinuli su nam pravo na reklaniranje poslovnika, pravo na dopunu dnevnog reda, a sada su nam ukinuli i pravo na podnošenje amandmana. Vlast pokušava da svaku mogućnost rada opozicije potpuno eliminiše, kako bi se u jednom trenutku postavilo pitanje šta opoziija uopšte radi u parlamentu. To je jako opasna namera koja očigledno postijii to je ozbiljan udarac u temelje demokratije i gaženje svakog prava“, naveo je Borsko Stefanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz poslanilčke grupe Zajedno -Moramo ocenio je da je to opasna igra voljom naroda.

„Vladimire Orliću igraš se voljom naroda. Imaćeš ga zato ispred skupštine, a bogami i u skupštini. Nemojte da sumnjate u to. Ako će neko da ujedini opoziciju to će biti Orlić“, poručio je Jovanović.

Predstavnici opozicije na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli su da je od 178 opozicionih amandmana Odbor za Ustavna pitanja i zakonodavstvo odbacio čak 80. Pavle Grbović , poslanik Ujedinjenih objasnio je da ovaj skupštinski odbor može da odbaci samo one amandmane koji nisu u skladu sa Ustavom, a ovde to nije bio slučaj ni sa jednim amandmanom.

„Vućić ponižava parlament i svoje poslanike. Oni nisu tu da kontrolišu izvršnu vlast , već samo da glasaju na zvonce. I da im ponude amandman na Njutnov zakon, oni bi prihvatili i to, ako se to od njih traži“, rekao je Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS.

Opozicija smatra da je razlog zbog čega su odbačeni njihovi amandmani da se skrati vreme za raspravu za oko 140 minuta, ali i da se ne čuje šta opozicija predlaže kako bi građani živeli bolje. Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, smatra da smo svi svedoci jednog pravnog naslja u parlamentu.

„Ovo je nasilje nad Srbijom i nad građanima. Ovi naši amandmani koji su bez obrazloženja odbačeni su i amandmani građana i u njima je bilo predloga i prosvetara, zdravstvenih radnika, sportista. Vlast je odbilia amadmane i za povećanje zarada u prosveti, lečenje dece, i pogotovo one amandmane koji se tiču korupcije. Naći ćemo način kako da se suprostavimo ovakvom ponašanju“, poručio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari