Lutovac: Priču o vraćanju mandata i plata nameće SNS 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Opozicija koja podržava građanske proteste podeljena je oko načina bojkota parlamenta Srbije. Jedan deo opozicije smatra da bi bojkot trebalo da podrazumeva neprisustvovanje sednicama parlamenta, ali prisustvo u skupštinskom holu i na protestima građana, jer sve drugo bi išlo naruku naprednjacima.

Drugi deo opozicije je za radikalan bojkot parlamenta koji bi podrazumevao vraćanje poslaničkih mandata i odricanje od poslaničkih plata. Time bi, kako oni tvrde, u potpunosti bio ispunjen zahtev građanskog protesta, a opozicija bi se u pravom smislu solidarisala sa ljudima koji primaju 200-300 evra mesečno.

Tatjana Macura, članica tročlanog Predsedništva Stranke moderne Srbije, kaže za Danas da je njena stranka kolegama iz opozicije već predložila vraćanje poslaničkih mandata, jer pravi bojkot upravo to podrazumeva i sve ono što ide uz poslanički mandat.

„To je način da se istinski solidarišemo sa građanima koji šetaju svake nedelje. Odricanjem od mandata i svih sredstava iz budžeta, suštinski bismo delegitimisali Skupštinu u kojoj bi, nakon takve zajedničke akcije opozicije, faktički ostali predstavnici vladajuće većine. Naprednjaci bi polemisali sami sa sobom i svojim koalicionim partnerima, što bi bio jasan signal da nešto nije u redu i za međunarodnu zajednicu. LJudi koji nedeljama šetaju možda rade za 200-300 evra mesečno i nemaju taj luksuz da ne dođu na posao. Bojkot o kojem slušamo u javnosti je upravo to – privilegija da ne dođeš na posao, a primiš platu“, kaže Macura.

Ona dodaje da se nakon posebne sednice kada je gost bio predsednik Slovenije Borut Pahor videlo da je ovakav bojkot, kakav se predlaže, laka meta vladajuće većine i tabloida na koje oni imaju uticaj. Ona pita zašto bismo to radili sebi ili građanima. „Ili jesi za radikalan bojkot ili nastavi kao do sada i bojkotuj sve ono što je vredno aktivnog bojkota, kao što su na primer ‘bravo amandmani'“, ističe Macura.

I Demokratska stranka Srbije, kako za naš list kaže poslanik Dejan Šulkić, razmatra više okolnosti i razmišlja o svim varijantama bojkota. „Još nema uslova za vraćanje poslaničkih mandata i odluke tog ranga. Ali ćemo uzeti u obzir sve i oglasiti se“, ističe Šulkić.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, međutim, smatra da postoji niz mogućnosti kako sprovesti bojkot, ali da on bude vidljiv.

„Poslanici su predstavnici građana i ako nisu u mogućnosti da normalno obavljaju posao u skupštinskoj sali, onda mogu da deluju alternativno – u holu, na ulici, među samim građanima. Priču o vraćanju mandata i neuzimanju plata nameću upravo naprednjaci koji su unizili i marginalizovali parlament. Na taj način žele da banalizuju čin otpora tiraniji većine koju opozicioni poslanici demonstriraju. Posebno se demagoški pozivaju na skupštinski restoran“, ističe Lutovac.

NJegov stranački kolega poslanik Radoslav Milojičić je potpuno protiv bojkota parlamenta, jer je to parlament svih građana, a ne Vučićev. On kaže da osim vike – izađite iz parlamenta – oni koji to predlažu nemaju nikakav drugi plan, već da opozicija sedi od subote do subote kući.

„To me podseća na najgluplju odluku koju je neko predložio u DS, a to je da svi ministri koji su osvojili 22 odsto, vrate mandate. Posle toga je DS sa 22 odsto pao na 6 odsto. Da sam Vučić ja bih u proteste ubacio 100 svojih i terao ih da viču – poslanici da se bičuju ispred parlamenta, jer možda to urodi plodom i onda pojedini lideri i to od nas zatraže preko Tvitera“, navodi Milojičić.

Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, smatra da je odricanje od mandata glupo, jer bi te mandate dobili naprednjaci, sve da se svi odreknu sa lista. „Mi treba da odbranimo Narodnu skupštinu Srbije, tako što ćemo je otvoriti za građane i kao poslanici krenuti po Srbiji. A režimski poslanici neka sami diskutuju zakone i podnose amandmane“, napominje Rašković Ivić.

NJen kolega Miroslav Aleksić, poslanik i potpredsednik Narodne stranke, ističe da je odricanje od poslaničkih plata najmanji problem, jer kroz kazne koje Maja Gojković izriče opozicioni poslanici neretko ostaju i bez više od polovine plate .

Mnogo ozbiljnije pitanje, prema njegovim rečima, jeste vraćanje poslaničkih mandata, jer to otvara pitanje kome se vraćaju ti mandati i šta bi bio rezultat toga. „Bojkot nismo otpočeli mi, već režim i Maja Gojković koji su suspendovali skupštinski rad kao i u vreme predsedničkih izbora kada skupština nije radila dva meseca njihovom voljom ili krađom vremena za raspravu podnošenjem lažnih amandmana“, podseća Aleksić.

Marija Janjušević, poslanica Srpskog pokreta Dveri, kaže da je bojkot plenumskih sednica dogovor opozicionih stranaka sa narodom i da je to jasna poruka. Napominje i da poslanici Dveri nastavljaju sa aktivnim ispunjavanjem svih drugih obaveza koje narodni poslanik, izabran od naroda obavlja u parlamentu.

„Ukoliko građani u nekom trenutku odluče da im je neprihvatljivo da njihovi predstavnici vrše bilo šta od svojih dužnosti i vrate mandat, spremni smo da se i o tome dogovaram sa svojim narodom, ma kako to komplikovano bilo u praksi. Jer osnovno pitanje bi bilo – kome se zapravo vraća mandat“, zaključuje Marija Janjušević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari