Vojislav Janošević: Surčin je danas gori nego onaj zloglasni iz devedesetih 1

Osećam ponos zbog svega što smo kao demokrate uradili i to ne ograničavam samo na Surčin, a tugu jer je Surčin danas gori nego onaj zloglasni iz devedesetih, jer je mafija budžetski legalizovana.

Plus korupcija. Ona više ne zarađuje svoj novac sa rizikom i strahom. Strah je ostao samo građanima.Više od godinu dana Surčin je bio oblepljen i išaran rečenicom „Vojica lopov“ (sa nekih zidova se još uvek nazire), slikao sam ih kako lepe te plakate i ta fotografija je objavljena, nošenje majica sa tom rečenicom plaćano je 20 evra dnevno, a u centru je takav krupan tekst bio razapet između dve bandere. Ja sam znao da nisam kriv, ali nikoga nisam u to ubeđivao, jer jedan prijatelj mi je rekao: “Vojo, koliko te ja znam ti si pošten, a koliko te ne znam, to vidi sam“. Nikome se nisam svetio i nikoga nisam tužio. Većina građana je bila i ostala uz mene. I ova presuda opravdava poverenje koje mi oni decenijama ukazuju, opisuje svoja osećanja za Danas Vojislav Janošević, bivši predsednik beogradske opštine Surčin koji je oslobođen optužbi da je zloupotrebio službeni položaj od 2008. do 2011. a u vezi sa isplatom opštinskih sredstava vlasnicima bespravno podignutih objekata kao pomoć za njihovo rušenje i uklanjanje. Optužbi su pravosnažno oslobođeni i svi članovi opštinskog veća.

Apelacioni sud je utvrdio da nije dokazano da je među njima postojao dogovor o planiranju i izvršenju krivičnog dela, niti da je postojala svest da postupaju protivno inetersima službe, već su smatrali da rade na rešavanju lokalnih problema i u intersu građana.

Janošević je oslobođen i optužbi da je oštetio opštinski budžet, a jednoj firmi pribavio imovinsku korist sklopivši aneks ugovora, kojim se duplo povećava cena radova na kopanju tvrdih površina.

Hapšen je dva puta, u februaru i maju 2013. i u Centralnom zatvoru je proveo četiri i po meseca.

Kratko kaže da su ti doživljaji i posledice tema za sebe i da je bilo teško.

Bez obzira na sve, Janošević je spreman da DS, čiji je predsednik opštinskog odbora i član Glavnog odbora, pomogne u predstojećoj kampanji.

– Spremili smo kampanju za pronalaženje novih ljudi u politici – navodi on.

*Jedan ste od mnogobrojnih članova DS koji su posle smene vlasti 2012. uhapšeni. Šta mislite da je bio motiv za vaše hapšenje?

– Pobeđivali smo ih na izborima. Pa i te 2012. Demokratska stranka je za Surčin uradila više nego iko u istoriji .Dodelila opštinu, izgradila školu, dom zdravlja, most, petlju, vodovod, gasovod, kanalizaciju, parkove, nautičko selo, puteve… Moje lično i porodično ime, opet zbog doprinosa razvoju, povećavaju broj glasova za Demokratsku listu. Istraživanja pokazuju da je to i danas tako. Takav spoj su videli kao svoje političko beznađe u Surčinu i preostalo im je samo nasilje kao sredstvo. A motive smo im prepoznali, kao i u celoj Srbiji, kad smo videli i dok danas gledamo šta rade. Za orjentaciju, naš centar se zove “Trg Zorana Đinđića”, a jedna ulica “Petog oktobra”.

*Otvoreno ste za napade na vas 2012. krivili Ljubišu Buhu Čumeta. Zašto vas je Buha napadao i kako je to čino? Da li ste se plašili?

– Uslikan je kao “izvođač radova”, a za motive ili nalogodavce možete pitati njega. Lične razloge ne nalazim. Inače oko straha mislim da sam samo normalan.

*Kako su naprednjaci reagovali na te napade?

– Nisu slali komunalnu inspekciju da skida uvredljive transparente i plakate. Angažovali su advokata koji je po ceni od 100 evra po komadu isfabrikovao 100 prijava protiv mene. Deset puta dnevno su zvali policijskog inspektora i urlali :”Hapsi Janoševića, hapsi Janoševića”. SPS je kao nova (doduše prilično korišćena) ljubavnica SNS-a držao policiju i zajedno su bili logistika svih napada na mene.

*Šta sada mislite o Aleksandru Šapiću, koji je kao predsednik Gradskog odbora za vas i vaše kolege tražio od tada ministra policije Ivice Dačića zaštitu?

– Dačić je preko zadržao policiju koja je pod opremom krenula tog 25. maja 2012. da štiti demokratsku skupštinu, a kad smo ga kasnije pozvali kao ministra policije poručio je:”Neću da dolazim, tamo su svi kriminalci”. Kao da kriminal nije u nadležnosti njegovog ministarstva. Šapiću ne dugujemo ništa jer i ne znamo za njegov pokušaj zaštite niti je zaštite bilo. Ponoviću tuđe reči: ”Demokratska stranka se nije delila, od nje se samo otpadalo.”

*Kakva je situacija danas u Surčinu?

– Kriminal je ogoljen kao i Vučićev, mehanizmi su uhodani, reketira se divlja gradnja, oduzima se deo zarade i od fantomskih malih projekata, čelnici od plate zidaju stambene zgrade, poniznost prema vrhu SNS-a i odbojnost prema stanovništvu, propuštanje šansi i nanošenje štete. Bez inicijative i društvene hrabrosti, bez vizije i komunikacije sa građanima, ovakva Opština postoji samo za potrebe nasilnog uzimanja glasova stanovništva.

*Kako gledate na to što nadležni organi ne reaguju na Pandorine paire i ministra Sinušu Malog u njim?

– Liči da su on i Vučić međusobno ucenjeni, samo što još ne govore tim jezikom. Savamala i doktorat sa jedne, a stanovi i Beograd na vodi sa druge strane. Koalicija na vlasti je puna takvih odnosa i sigurno će eksplodirati. Za Srbiju će to biti veoma koristan prasak. Inače pogledajmo kako je malo potrebno za ostavku u demokratskim društvima. U Srbiji vlasnik skupštinske većine vlasnik je i naših života. On nam u lice nabraja imena “koja ne da“, a sa kojima se “ne slaže“. Ovi koje ne da upravljaju njime i sami biraju kad će koji deo budžeta da koriste. On to samo kao spiker objavljuje. Ovi drugi su hodajuće mete.

*Kako pobediti SNS na lokalu?

– Na beograđanima je u aprilu velika odgovornost za bolji život građana Srbije. Svojim aferama SNS proizvodi dobre priloge za našu kampanju, ali mora doći do privremenog jedinstva opozicije. Ta pobeda će nam biti ohrabrenje na prevremenim lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari