Žika Gojković: Vojislav Mihailović kandidat za gradonačelnika 1Žika Gojković Foto: J. Z. T.

Na izbornoj listi koalicije NADA neće se naći niko iz porodice Karađorđević, iako će nas oni podržati u kampanji.

Oni kao kraljevska porodica, mora da budu izuzeti iz dnevnopolitičkih odluka, i mi to poštujemo, i ni na koji način ne želimo da ugrozimo njihov ugled. Karađorćđevići će jednog dana (uz SPC) biti zaštitnici svih građana, što je naš cilj, i zato moraju biti iznad svih političkih organizacija, neokrnjeni i neomalovažavani, kaže u razgovoru za Danas Žika Gojković, lider Pokreta obnove kraljevine Srbije, koji na predstojeće izbore izlazi sa DSS-om, u koaliciji NADA.

Iako se svesrdno zalažete za povratak monarhije i Karađorđevića, niste tako svesrdno stali u odbranu princa Filipa i princeze Danice koje su napali naprednjaci nakon njihove inicijative za očuvanje Krunske ulice ? Da li bi Filip eventualno  mogao biti vaš kandidat za neku buduću funkciju?

Što se tiče Filipa i njegove supruge Danice Karađorđević, mogu samo da kažem moje lične impresije, kao i imresije pokreta koji predvodim. Presrećni smo što su se Filip i Danica definitivno vratili da žive i Srbiji. Napravili su veliki korak ka povratku monarhije u Srbiju, i mi maksimalno podržavamo sve njihove akcije i u njima učestvujemo. A nama, kao političkoj organizaciji, dali su dodatni motiv da se još snažnije zalažemo za povratak monarhije u Srbiju, što je svim iskrenim monarhistama cilj. I nećemo se smiriti, dok do tog cilja i ne dođemo. S verom u Boga, za Kralja i Otedžbinu.

Izašli ste sa predsedničkim kandidatom, ali još nije poznato ko bi mogao biti vaš kandidat za gradonačelnika Beograda i da li bi bar na tom lokalnom nivou mogli da uđete u neki širi savez ?

A što se tiče Beograda, predložićemo čitav niz kompententnih, nekrompovitovanih ljudi, u svakoj sferi stručnosti.Njih će verovatno predvoditi najiskusniji medju njima, čovek koji je predvodio Beograd, kada je to najteže bilo, a to je unuk Draže Mihajlovića, Vojislav Mihajlović.

Već sada je jasno da vaš predsednički kandidat Miloš Jovanović nema neke preterane šanse na izborni uspeh. Da li biste mogli u naredna četiti meseca da, u skladu sa istraživanjima podržite nekog drugog predsedničkog kandidata koji bi imao veće šanse protiv Vučića i koga bi možda predložile neke druge stranke ?

Ne slažem se sa vama. Miloš Jovanović je sjajan protivkandidat Vučiću. Govorimo o obrazovanom, pametnom i vaspitanom čoveku, istinskom patrioti. Čoveku koji se posle studija na Sorboni, vratio u svoju državu, kojoj je spreman da služi i da maksimalno doprinese boljitku građana naše Srbije. Njegovi kvaliteti su nemerljivi u odnosu na druge kandidate takozvane opozicije, i on je istinski kandidat opozicione Srbije.

Smatramo da je Miloš Jovanović idealan kandidat za predsednika Srbije, pogotovo imajući u vidu, uz njegovu biografiju, i podršku Srbiji na njenom putu povratka monarhije, otvarajući prostor za javnu raspravu, koja bi kulminirala izborima za Ustavotvornu skupštinu, čime se obavezao koalicionim dogovorom.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri poziva sve stranke, pogotovo one patriotski orijentisane da se udruže i imaju jednog predsedničkog kandidata. Slični pozivi stižu i od DJB i Stamatovića. Koliko je to za vas prihvatljivo?

Cilj naše koalicije nije samo što bolji rezultat na ovim izborima, već da grupišemo snage i ljude koji mogu da odgovore na izazove pred kojim se nalazimo. To su ljudi bez repova u prošlosti, koji mogu da odgovore svim izazovima pred kojim se naša zemlja nalazi. To je treći put, ni onaj koji imamo sada, ali ni onaj koji smo imali pre ove vlasti. To je novi put, i svako ko želi da nam se pridruži na tom putu je dobrodošao.

Dobar deo Srbije pobunio se protiv dolaska Rio Tinta, a vaša koalicija nekako i dalje stoji po strani i reaguje samo saopštenjima. Nije vas čini se bilo ni na protestima. Zbog čega  je to tako i da li su tačne optužbe na vaš račun da vas zanima samo prelazak cenzusa i ništa više?

Naš politički stav je jasan i ne zavisi ni od kakvog političkog mešetaranja. Mi smo protiv Rio Tinto, kao i protiv svih kompanija koje ugrožavaju naš ekološki opstanak. Samo je pitanje koliko je ko iskren u tome. Nama je to pitanje važnije, nego mnoge druge političke teme, a pogotovo od cenzusa na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari