Vojvođanski klub: Zašto srpske vlasti ćute na konstantno prisvajanje Vojvodine od strane Orbanove vlasti 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vojvođanski klub postavlja pitanje vlastima u Srbiji da li će konačno reagovati na teritorijalne aspiracije susedne Mađarske prema Vojvodini.

– Po ko zna koji put ponavlja se scena u kojoj visoki mađarski zvaničnici bez stida drže govore sa „velikom Mađarskom“ u pozadini. Ovaj put je to uradio Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova. Na toj mapi, Vojvodina nije deo Srbije, već „velike Mađarske“. Podsećamo da je šal sa mapom “velike Mađarske” nosio i premijer susedne države Viktor Orban, veliki prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov politički partner na putu potpunog urušavanja demokratije u obe države. Orban je u još nekoliko navrata “nastupao” na sličan način i otkrivao spomenike sa mapom “velike Mađarske” – saopštili su iz VK.

Kako nastavljaju, u zgradi mađarskog parlamenta u Budimpešti postavljena je bista ratnog zločinca Mikloša Hortija, u čije je vreme 1942. godine organizovana zloglasna fašistička Racija u Vojvodini.

Zvaničnici Srbije na sve to su ostajali nemi, čak su poručivali da to ne shvataju kao pretnju teritorijalnom integritetu Srbije, da li oni znaju nešto što mi ne znamo i da li u suludoj akciji prekrajanja granica na Balkanu i u srednjoj Evropi kuju planove o “podeli teritorija”, pitaju iz ovog kluba.

– Mi koji živimo u Vojvodini znamo koliko su ovakve šovinističke i populističke “igre” opasne po sve Vojvođanke i Vojvođane i koliko malo nedostaje da varnica nacionalizma preraste u požar. Pozivamo prjatelje u međunarodnoj zajednici da uskrate svaku vrstu finansijske i političke podrške opasnim režimima Viktora Orbana i Aleksandra Vučića koji za račun Kremlja ovakvim ispadima destabilizuju region i Rusiji nude rezervni front – zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari