Volfgang Petrič o sastanku u Ohridu: Ključno kako će biti primenjeno ono što je odlučeno 1Foto: EPA PHOTO EPA/ELVIS BARUKCIC

Volfgang Petrič, visoki predstavnik u BiH 1999-2002. godine, danas je ocenio da je na sastanku u Ohridu premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ostvaren značajan napredak, ali da je ključno kako će biti sprovedeno ono što je odlučeno.

Austrijski diplomata je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da sastanak koji je organizovala Evropska unija nije ispunio sve nade, ali da je urađeno „znatno više nego što se strahovalo“.

„Postoji određeni napredak, možda ne ono čemu smo se nadali, ali znatno više od onoga od čega smo strahovali, posebno – nije bilo propasti pregovora, nijedna strana nije otišla od stola, takoreći. Ali s druge strane, to pokazuje koliko je celo to pitanje teško i kompleksno“, rekao je Petrič.

Po njegovim rečima, na kraju će biti potpisa, ali za sada, sve dok proces traje, „zaista je važnije imati svedoke u blizini i prisustvo Evropske unije, kao i prisustvo SAD, posebno izaslanika (Gabrijela Eskobara), što svedoči da to zasad zamenjuje formalnost potpisa“.

On smatra da je pritisak na Srbiju i Kosovo uoči sastanka bio „posledica geopolitičkih okolnosti ruske invazije na Ukrajinu, pošto Vašington i Brisel ne žele da Rusija predstavlja značajan faktor na Zapadnom Balkanu“.

„Moj utisak je da u Beogradu možete videti veću fleksibilnost i veći realizam – da je nedavno odlučeno da je Srbiji partner Evropska unija, a ne Rusija. Mislim da će Evropa posle rata, posle Putinove ere, moći da ponovo uspostavi korektne odnose s Rusijom, ali to je, naravno, daleko. Ali ono što se dešava sada u ovim pregovorima, u vođenju dijaloga, jeste zapravo važan deo da se pojača sveukupna bezbednost na Zapadnom Balkanu i šire u Evropi“, rekao je Petrič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari