"Vreme je da svi izađemo iz SNS virtuelnog sveta": Sagovornici Danasa o izjavi Miloša Vučevića da se SNS režim ni pred kim nije saginjao i izvinjavao 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Miloš Vučević, novi predsednik Srpske napredne stranke, u stilu svog prethodnika, poručio je ovih dana da otkad je Srpska napredna stranka na vlasti, Srbija je prestala da se saginje i izvinjava. Vučevićevo mišljenje ne dele njegovi politički protivnici i smatraju da se Srbija u proteklih jedanaest godina toliko saginjala i izvinjavala, da se pogrbila od povijanja, magarećih klupa i hoklica. I leva i desna opozicija zato smatra da je krajnje vreme da Srbija iskorači iz tog virtuelnog SNS sveta.

Predrag Marsenić, potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije kaže da je SNS svakim dalnom sve dalje od realnosti.

„Kažu Srbija prestala da se saginje i izvinjava od kad su oni na vlasti. Videli smo kako izgleda to nesaginjanje, posebno na magarećim klupama u Briselu, hoklicama u Vašingtonu ili u Ohridu. Cenu navodnog nesaginjanja su, nažalost, platili Srbi sa Kosova i Metohije koji su izgubili i ono malo prava i institucija koje su imali. Vreme je da svi izađemo iz SNS virtuelnog sveta i borimo se za budućnost celovite Srbije i srpskog naroda“, ističe Marsenić.

I Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke smatra da će Vučićev režim ostati upamćen kao najsramnija vlast u istoriji Srbije.

„Nezapamćena pljačka i otimačina državnih resursa odigravala se pod parolom – držite lopova! Sramni režim je doveo do toga da se međunarodna javnost čudi i podsmeva izjavama predstavnika vlasti, a Srbija je stekla reputaciju Severne Koreje u srcu Evrope. Ne postoji adekvatna i do kraja pravična sankcija za stanje društva do kog je doveo Vučićev mafijaški režim“, smatra Rakićeva.

Dodaje da se Srbija do te mere povila i sagnula da ne može dalje.

„Vučić i razni Vučevići će se itekako izvinjavati građanima Srbije u dramskom pokušaju da produže opstanak na vlasti i izbegnu odgovornost. Ali, za to je kasno. Loše režirane predstave za javnost sa netalentovanim glumcima više ne služe svrsi održavanja režima. Građani su se pobunili i protestuju na najvećim i najdostojanstvenijim protestima ikada organizovanim u ovom delu sveta. Njihovi zahtevi su precizni i nedvosmisleni. Moraju biti ispunjeni i nikakvo prenemaganje predstavnika odlazećeg režima to neće sprečiti“, poručuje poslanica DS.

Sagovornici Danasa tvrde da bi trebalo mnogo vremena da se ispišu svi promašaji naprednjaka, od potpisivanja Briselskog sporazuma, do prihvatanja Francusko-nemačkog predloga, preko prodaje vojvođanske ravnice, rudnika i banja strancima, do čestih izvinjavanja i molbi za oprost.

„Odmah po dolasku na vlast pre 11 godina, naprednjačka vlast se sagla niže nego što su ‘žuti’ ikada. I to gaseći srpsku policiju i sudove na Kosovu i Metohiji i prihvatanjem Briselskog sporazuma. Vučićeve česte odlaske u Srebrenicu njegov formalni naslednik na čelu SNS izgleda ne vidi kao čin izvinjavanja, već želi da svi verujemo da se nisu desili, ili da su u pitanju bile turističke posete“, ističe Vojislav Mihailović, lider i poslanik POKS-a i dodaje da bi novi predsednik naprednjaka verovatno želeo da se davanje subvencija od 50 hiljada evra iz našeg budžeta stranim investitorima shvati kao čin ekonomskog patriotizma.

Zato je, kako kaže sagovornik Danasa, Vučevićeva izjava klasičan naprednjački manir u stilu „verujete li više sopstvenim očima, ili meni“ .

„To je manir, koji bi da najservilniju vlast ikada u Srbiji, u političkom i ekonomskom smislu predstavi kao nezavisnu i hrabru“, zaključuje Mihailović.

Sagovornici Danasa dodaju da „će istorija, naprednjački režim upamtiti, ne kao one koji se nisu saginjali i izvinjavali, već kao vlast koja se pred strancima povijala do zemlje, a pred domaćom javnosti sprovodila agresivnu autokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari