Vučević: Prioritet Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Prioritet Srbije je članstvo u Evropskoj uniji, a strateško opredeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO, s tim da nemamo ambicije da postanemo članica te alijanse, izjavio je danas ministar odbrane Miloš Vučević.

Vučević je u razgovoru sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom rekao da jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja posebno doprinose brojni susreti predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom Kfora i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i Kfora na terenu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U pogledu stanja bezbednosti u regionu, Vučević je preneo Kolominu da situacija na Kosovu i Metohiji izaziva duboku zabrinutost Srbije, a istakao je da je aktuelnu krizu izazvao izostanak primene Briselskog sporazuma od strane Prištine, koja jedinu obavezu koju ima, formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila.

Vučević je rekao da je naša strana posvećena mirnom rešavanju svih pitanja, tako da od političkog dela NATO očekujemo da zadrži poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, a od Kfora da deluje nepristrasno, u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gde dolazi do ugrožavanja bezbednosti nealbanskog stanovništva.

Kolomina je potvrdio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije. Ocenio je da je Srbija veoma cenjen partner i istakao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbednost Zapadnog Balkana.

Kazao je da je prisustvo Kfora od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova i da je Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari