Vučević sa američkim senatorima o Kosovu, Ukrajini i jačanju partnerstva 1Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas u Beogradu sa članovima delegacije Senata SAD o dijalogu sa Prištinom, spoljnoj politici i jačanju partnerstva dve države.

Na sastanku sa senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su na turneji po Zapadnom Balkanu, Vučević je ukazao na „konstantan izostanak spremnosti“ vlasti u Prištini za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), obaveze čiji je garant Evropska unija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vučević je rekao da Priština „takvim postupanjem jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu“ i dodao da Srbija „neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa“, navodi se u saopštenju.

Članovi delegacije Senata SAD saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i da je neophodno i da je ispuni, piše u saopštenju.

Vučević je, kako se navodi, rekao i da Srbija „sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti“ i da „u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine“.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje, navodi se u saopštenju.

Vučević je rekao da se „jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima u oblasti odbrane“, navodi se i dodaje da su američki senatori izrazili zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i očekivanje da će doći do daljeg jačanja saradnje dve države u oblasti odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari