Vučić: Ako ceo Ohridski sporazum postane deo pregovora sa EU, zatvaraju se vrata za Srbiju 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Peter Dejong)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Dubaiju da ne misli da je moguće da Ohridski sporazum u celini postane deo poglavlja 35 u pregovorima Beograda i EU jer bi Unija na taj način zatvorila vrata za Srbiju.

Povodom najave da će EU formalno zatražiti od Evropske komisije da obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i Aneksa o njegovoj primeni postanu deo pristupnih pregovora, Vučić je za RTS rekao da „ne veruje da će takva odluka biti doneta“.

„Ne mislim da je moguće da (Ohridski sporazum) u celini bude deo pregovaračkog poglavlja 35, jer bi to zatvorilo vrata za Srbiju. Ako stavite da je članstvo Kosova u UN deo tog poglavlja, onda je jasno da ne želite Srbiju.. Ne verujem da je to moguće i ne verujem da će takvu odluku doneti“, kazao je Vučić posle učešća na međunarodnoj konferenciji o klimi COP28.

U nacrtu zaključaka za decembarski samit Evropskog saveta, u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da „Savet traži od Komisije i visokog predstavnika (Žozepa Borela) da hitno predlože, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije“.

Zaključke treba da usvoje ministri za evropska pitanja na sastanku Saveta Opštih poslova 12 decembra, a Evropski savet treba da potvrdi tu odluku na samitu 14. i 15. decembra.

Lideri Srbije i Kosova, Vučić i Aljbin Kurti, saglasili su se 27. februara u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta. U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

„Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa“, navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari