Vučić: Beograd će uvek biti uz Srbe na Kosovu gde se nad njima sprovodi permanentan progon 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Beograd uvek da bude uz Srbe na Kosovu gde se, kako je ocenio, nad njima sprovodi permanentan progon, istovetan onom od pre dve decenije – 17. marta 2004.

On je u beogradskom Narodnom pozotišu, na komemorativnoj akademiji povodom 20. godišnjice „Martovskog pogroma“ nad Srbima ukazao da niko za to nije odgovorao.

„Pravo na istinu niko ne može da nam oduzme, neophodna nam je i nećemo da je ćutimo“, kazao je Vučič.

Dodao je i da će zvanični Beograd uvek da bude uz svoj narod na Kosovu.

Kazao je i da „u svetu bez principa jedini bedem je istina“, te da, kako je naveo, „živimo u svetu nasilničkog otimanja istine“.

„Kada za Srbiju tražimo ono što važi za sve u svetu, napadaju nas da smo nasilni, da se naoružavamo“, kazao je on.

Kako je naveo, i 20 godina od „Martovskog pogroma“, niti je Srbija nekoga napadala, niti pretila, a kako je dodao „često je i ćutala“.

„To ne znači da ćemo se povući, nastavićemo da govorimo istinu“, rekao je Vučić.

Rekao je i da je ono što se desilo 17. marta 2004. bilo „dobro organizovano i usaglašeno“, kako bi, kako je ukazao, dobili nezavisno Kosovo.

Ocenio je i da u svetu vladaju dvostruki standradi, po pitanju Srbije.

„U Ukrajini je prekršen princip nepovredivosti državnih granica, a u Srbiji nije? Napad 19 država bez saglasnosti SB UN nije kršenje prava? Ceo svet skoči da brani Ukrajinu, pominju i Treći svetski rat, a kada Srbiji otimaju deo teritorije, onda ništa“, rekao je .

Kako je kazao, kada Beograd za Srbiju traži isto što i drugi onda, kako je dodao, „napadnu nas da smo nasilni, da se naoružavamo i da smo pretnja“.

Prema njegovim rečima, od 2008 do 2012. i 2013. izgubljeno je mnogo jer je, kako je podsetio, više od polovine sveta priznalo nezavisnost Kosova.

„Nismo nasledili poziciju (vlast Srpske napredne stranke) u kojoj smo isti, već poziciju u kojoj je Kosovo za veći deo sveta već bilo nezavisno“, kazao je on.

Ocenio je da je Briselski sporazm (Beograda i Prištine uz posredovanje EU) omogućio Srbija da pokaže da je pouzdan partner, za razliku od Prištine.

„Više ga ni ne pominju, sada se pominje Ohridski sporazum, iz koga smo mi ponešto i ispunili, a vlast u Priština ništa“, rekao je Vučić.

Ponovio je i da će Kosovo uvek biti deo Srbije te da zvačni Beograd nikad neće priznati njegovu nezavisnost.

„Nikada nećemo prihvatiti rezultate ni pogroma iz 2004, ni nezavisnost Kosova, i ono će uvek biti deo suverene i nezavisne Srbije“, kazao je on.

Komemorativnoj sednici prisustvovali su članovi vlade Srbije, crkveni velikodostojnici, diplomatski kor i porodice stradalih na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari