Vučić danas objašnjava Putinu svoj plan o razgraničenju 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY POOL

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi o Kosovu, nedavnoj poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija severu Kosova i upadu pripadnika ROSU na tu teritoriju, te važnosti podršci Rusije nastojanjima Srbije da Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija.

Takođe, Vučić će objasniti Putinu svoj plan o razgraničenju Beograda i Prištine, a biće reči i o predstojećim izborima u BiH, o vojnoj saradnji i Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu, budući da Rusi ne prestaju da traže diplomatski status za svoje pripadnike u tom centru, navode za Danas nezvanično diplomate govoreći o današnjim razgovorima lidera Srbije i Rusije u Moskvi.

Naši sagovornici navode da će važna tema biti i srpski izvoz u Rusiju i podsećaju da ruska strana ističe da je poseta Vučića zakazana još pre nekoliko meseci i da do susreta Putina i Vučića nije došlo zbog porasta napetosti na Zapadnom Balkanu, „već da je reč o redovnoj radnoj poseti s ciljem razmatranja obimne privredne, energetske i trgovinske saradnje“.

„Uprkos insistiranju Rusa da se radi o uobičajenim razgovorima, naravno da će se razgovarati i o situaciju u regionu Balkana i drugim međunarodnim temama, te da će biti naglašeno da Srbe i Ruse povezuju zajednička istorija i srdačna međusobna osećanja“, napominju diplomatski izvori.

Upitan šta očekuje od današnjeg susreta dvojice predsednika, Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, navodi za Danas da smatra da će Vučićeva poseta ponovo biti pompezno izvedena i da će fokus javnosti u potpunosti biti skrenut na nju.

– Što se tiče sadržaja, verovatno će biti više reči oko podrške pristupu Beograda u pregovorima sa Prištinom, odnosno konkretnom rešenju koje se poslednjih meseci forsira. Iako imamo najavu da bi Ruska Federacija takvo rešenje i prihvatila, kako je nagovestila Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nisam siguran da im je ono u potpunom interesu, pre nekog širokog dogovora Moskve sa Zapadom oko ključnih pitanja koja zanimaju Rusiju, kao što su Krim, Ukrajina, Gruzija. Takođe, verujem da će poseta sadržati i sklapanje nekih novih dogovora o saradnji, te, verovatno, potpisivanje novih bilateralnih ugovora, ocenjuje Novaković.

Portal Sputnjik je objavio da je predsednik Srbije juče doputovao u Rusiju i da je danas planirano da se sastane sa predsednikom Rusije. Kako je precizirano, ambasada Srbije u Moskvi je saopštila da se predsednik Vučić već nalazi u Moskvi i da je za juče bio planiran „privatni program“, a danas „namerava da se sastane sa predsednikom Rusije“. Kremlj je saopštio da će Putin i Vučić razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim i međunarodnim problemima.

Vučić je ranije izjavio da će tokom sastanka sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu, najavljujući da će zatražiti podršku od ruskog lidera u vezi sa KiM. Upitan da li će Rusija pružiti pomoć Srbiji, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je odgovorio: „Prvo treba da se održi sastanak.“

Susret sa Dodikom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se prekjuče susreo u Sočiju sa Vladimirom Putinom. Prema tvrdnjama medija, Putin je Dodiku poželeo uspeh na predstojećim izborima u BiH, a njih dvojica su zajedno pratili trku Formule jedan za Veliku nagradu Rusije. Kako su prošle sedmice za Danas kazali pojedini predstavnici diplomatskih krugova iz Moskve, „Putin više veruje Dodiku nego Vučiću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari