Vučić: Dok me ne vidite u vojnoj uniformi - dobro je 1Foto: Screenshot/TV Prva

Aljbin Kurti želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, gostujući na TV Prva, nazivajući tu navodnu potrebu logičnom.

On je u osvrtu na jedan od intervjua Kurtija, u kojem je pomenuo ime prredsednika Srbije 21 put, rekao da je to odraz iskompleksiranosti kosovskih zvaničnika.

Svi imaju razloga da poštuju srpsku vojsku, rekao je predsednik, a ne da je se plaše.

Potom je, komentarišući odjeke o nedavnoj vojnoj vežbi Srbije na Pasuljanskim livadama, u regionu rekao: „Radujem se tome da oni ne poštuju srpska vojsku, koja je 12 puta iznad nivoa pre 10 godina“.

Predsednik Srbije je naveo da je vrhovni komandant, ali da nije od onih koji oblače uniforme.

– Dok me ne vidite u vojnoj uniformi, dobro je – rekao je Vučić.

Komentarišući posetu Srpske liste SAD, Vučić je, između ostalog rekao, da je to dobro da oni vide kako to izgleda u svetu, odnos prema Srbiji, kao i da je to legitimizacija njih samih.

Na pitanje da li se plaši velikih sila i njihove odmazde, zbog navodnog neispunjenja obećanja o priznanju Kosova.

– Tako mali đokica zamišlja politiku – rekao je Vučić, rekavši da je bivša vlast bila servilna prema stranim državama.

Kako je dodao, zamislite da sada oni meni dođu i kažu moraju u Vladu – Šormaz, Basta… Ali, ovom zemljom, istakao je, ne upravljaju SAD, već naš narod i naši građani, i tako će biti dok sam ja predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa drugom dekadom jula, nivo stranih direktnih investicija dostigao 2,34 milijarde evra što je, kako je rekao, iznad nivoa „rekordne“ 2022. godine.

„Napad na Srbiju neuporedivo teže izvesti nego 1999. godine“

Vučić je za televiziju Prva rekao i da se ulaganja u Vojsku Srbije (VS) mere „milijardama“ evra što, kako je rekao, kroz budžet, što kroz direktne kupovine.

„Moramo biti spremni da čuvamo našu zemlju i zaštitimo je od bilo čijeg napada. Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir, potrebno je da uložimo još mnogo napora s naše strane jer nema ništa vrednije od mira. Zato prećutimo mnoga zlodela koja dolaze iz Prištine i reagujemo blago. To nije znak naše slabosti već naše ozbiljnosti i odgovornosti“, rekao je Vučić.

Ocenio je da danas „svi imaju razloga da poštuju srpsku vojsku“ ali i da „niko nema razloga da je se plaši“.

„Radujem se što vidim da ne poštuju srpsku vojsku a ona je danas po vatrenoj moći 12 puta iznad onoga što smo imali pre 10 godina. Sve rezerve nafte i naftnih derivata su nam popunjene 100 odsto, rezerve hrane sam kao vrhovni komandant podigao na 100 odsto, obezbedjujemo nedostajuću municiju“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da bi eventualni napad na Srbiju, posebno iz vazduha, danas bilo „neuporedivo“ teže izvesti nego 1999. godine.

„Moramo biti odvraćajući faktor, ko god bi napao Srbiju platio bi neuporedivo višu cenu nego 1999. godine. Mi sa NATO imamo profesionalan, korektan odnos ali druga je stvar politika“, kazao je Vučić.

On je rekao da je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o isporuci turskih bespilotnih letelica Kosovu i dodao da očekuje da Erdogan uskoro poseti Srbiju.

„To je sve protiv međunarodnog javnog prava, protiv Rezolucije 1244 (Saveta bezbednosti UN), to znaju ljudi u NATO. Turska je regionalna velesila, mi smo mali ali se držimo međunarodnog javnog prava i Ustava Srbije. Svako svoj posao, što bi rekao naš narod“, ocenio je Vučić.

Dodao je da nadležne službe analiziraju tekst nemačkog novinara Kita Klarenberga o navodnom planu Londona da izazove novi rat na Kosovu.

„Nisam siguran da je sve to tačno ali i da je sve netačno. Ne mislim da London u ovom trenutku ima razloge za sukob na Balkanu“, rekao je Vučić i najavio da će u narednim danima razgovarati sa britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari