Vučić: Dosadašnjem crnogorskom predsedniku Srbija bila kriva za sve, prva oblast za unapređenje saradnje – poverenje 1Foto: Beta/MILOŠ MISKOV

„Nadam se da će u budućnosti saradnja na svim poljima biti osnovni moto naših odnosa, a ne način da onog drugog optužujemo ili da ga smatramo krivim za bilo šta što nismo uspeli da učinimo“, očekivanja su Aleksandra Vučića nakon imenovanja novog predsednika Crne Gore.

Potpredsednik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović pobedio je na ovonedeljnim izborima u drugom krugu, Mila Đukanovića, čime je okončana njegova trodecenijska vladavina.

Predsednik Srbije, koji prisustvuje Međunarodnom sajmu vina, u još jednom intervjuu danas, iz Verone, čestitao je Milatoviću, navodeći da sa njim nikada nije razgovarao, niti ga je video, ali da će tek da razgovaraju.

Na pitanje koje su prve oblasti u kojima je potrebno unaprediti saradnju sa Crnom Gorom, kazao je da se mora “unaprediti poverenje”, jer je dosadašnjem crnogorskom predsedniku, kako kaže, Srbija bila za sve kriva, prenosi KoSSev.

“Ono što je važno u dve reči jeste, metaforički rečeno, da unapredimo poverenje i da ne postoje međusobne optužbe ni na čemu zasnovane, kao što su postojale u prethodnom periodu. Dosadašnjem predsedniku Crne Gore je za sve bila kriva Srbija. Nije problem što sam ja, problem je što je Srbija uvek bila kriva“, kazao je.

Osim što je Srbija uvek bila kriva, „uglavnom je i ćutala“, odnosno, „retko odgovarala“.

„Nadam se da će u budućnosti saradnja na svim poljima biti osnovni moto naših odnosa, a ne način da onog drugog optužujemo ili da ga smatramo krivim za bilo šta što nismo uspeli da učinimo. To je najvažnije“, poručio je.

Predsednik Srbije danas je govorio i za TV Pink, uoči sastanka na tehničkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na kome će se razgovarati o implementaciji postignutog dogovora u Ohridu.

Iako kaže da će biti „teško i mučno, kao i uvek“, ipak se nada barem „formalnom napretku“.

Ocenio je i da je sutrašnji sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija važan, ali i da je mnogo važnije „možemo li mi stvarno da normalizujemo odnose sa Albancima na Kosovu ili ne možemo“.

S druge strane, kaže, plaši se da to sa trenutnom vlašću u Prištini – nije realno, „jer oni samo izmišljaju sukobe“.

Iste poruke o predstojećem sastanku preneo je i u intervjuu za TV Hepi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari