"Vučić drugi mandat započinje nelegalno i teatralno": Zašto opozicija neće prisustvovati inauguraciji? 1Foto: FoNet/Milica Vučković; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Opozicioni poslanici novog skupštinskog saziva neće moći da prisustvuju svečanom polaganju zakletve Aleksandra Vučića za novi petogodišnji mandat u Skupštini Srbije.

U znak protesta pojedine opozicione poslaničke grupe SSP, DS i Narodna stranka organizovaće konferenciju za novinare pola sata pred početak polaganja zakletve i to na stepeništvu parlamenta Srbije, ali, kako saznajemo, ni jedna od budućih parlamentarnih stranaka ne priprema niti performanse, niti proteste.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke i buduća poslanica smatra da Aleksandar Vučić svoj drugi predsednički mandat započinje na isti način kao što je radio i do sada – samovoljno, nelegalno, nelegitimno, uzurpatorski, teatralno.

“On je raspustio saziv skupštine koji nije potrošio ni pola svog mandata još pre tri meseca, a sad ga ponovo okuplja da bi imao dekor i statiste za svoju novu monodramu. Namerno nije hteo da zakletvu polaže pred novim, legalnim i legitimnim parlamentom, jer u ovom sazivu ima i opoziciju koju ne kontroliše i koja ne pristaje da učestvuje u njegovim igrokazima. U prethodnom sazivu su njegovi klimoglavci i obožavaoci koji će se nadmetati u hvaljenju predsednika, ulizištvu i podaništvu, pa mu je sve pod potpunom kontrolom”, ocenjuje Rakićeva. 

Ona naglašava da će umesto u skupštinskoj sali, opozicija u 10.30 sati biti ispred parlamenta. Budući poslanici Demokratske stranke zajedno sa kolegama iz više opozicionih poslaničkih grupa održaće konferenciju za medije povodom održavanja Skupštine kojoj je istekao mandat, a pred kojom će Aleksandar Vučić položiti zakletvu.

“Još jednom ćemo ukazati na zabrinjavajuće i katastrofalno stanje u zemlji i društvu za koje svu odgovornost snosi onaj koji je za sebe prigrabio i svu moć i vlast, kao i oni koji ga u tome, direktno ili indirektno, podržavaju i podstiču”, zaključuje Rakićeva.

I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke i budući šef poslaničke grupe potvrđuje da će poslanci Narodne stranke u zakazano vreme biti ispred parlamenta Srbije, a tema konferencije za novinare biće činjenica da je novi stari predsednik izabrao da zakletvu položi pred starim skupštinskim sazivom. “To je skandalozno i to je bruka za ovu vlast”, napominje Aleksić i dodaje da je prvobitna namera bila da svi poslanici Narodne stranke učestvuju u radu Skupštine Srbije prilikom polaganja zakletve Aleksandra Vučića za drugi predsednički manda, ali ne i u bilo kakvim slavljima tim povodom.

“Smatrali smo da nije vreme za bilo kakva slavlja dok inflacija ima galopirajući trend i dok se Srbija nalazi u velikoj političkoj i ekonomskoj krizi”, smatra Aleksić i dodaje da se dogodilo i da novi saziv parlamenta još čeka konstituisanje ..

Radomir Lazović, poslanik koalicije Moramo ističe da se Srbija nalazi u bizarnoj situaciji , jer dva meseca nakon održavanja izbora oni još uvek nisu gotovi.

“Vučiću odgovara ovakva vrsta razvlačenja zato što ne uspeva da dogovori novu većinu, pre svega na republičkom nivou. Iako se nama predstavlja kao apsolutni pobednik i neprikosnoveni vladar, SNS je na ovim izborima ostvario osetno lošiji rezultat. Situacija je sada ipak malo drugačija i za njega komplikovanija, jer je pitanje ko će biti manjinski partner u vladi i da li će usled specifične spoljnopolitičke situacije ostati pri SPS-u.”, napominje Lazović.

Dodaje da su pred Srbijom važne odluke koje bi trebalo da donosi vlada, o kojima bi moralo da se govori na Skupštini i o kojima bi moralo da govori i opozicija u institucijama, a ovakvim razvlačenjem se daje mogućnost Vučiću da sve odluke donosi sam i daleko od javnosti.

“ Pitanje protokola je tu najmanje važno. Pogledajte kako se on ponaša kada govori o ekonomskoj situaciji. Za sve je kriv rat u Ukrajini, a niko ne pominje da cene prehrambenih namirnica već dve godine rastu u dvocifrenim procentima. Nije nama kriva Ukrajina nego loša politika SNS-a.”, napominje Lazović.

I Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret i poslanik sa liste SSP-a smatra da neprimereni čin Vučićevog polaganja zakletve pred nelegitimnom i razgrađenom Skupštinom ne zavređuje da se tome posvećuje pažnja.

“Svaki zbor mesne zajednice je značajniji od toga. Kome da vičete? Kebari? Marijanu Rističeviću. Za Preokret je ta skupština nelegitimna isto tako i zakletva položena pred njom”, zaključuje Veselinović, negoraići tako da će opozicija organizovati bilo kakva okupljanja i proteste ispred skupštine .

Pre pet godina kada je Vučić prvi put polagao zakletvu za prvi predsednički mandat, Srpska napredna stranka organizovala je skup podrške novom predsedniku, a skup su obezbeđivali članovi kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koji su prošle godine uhapšeni.

Tog 31.maja ispred parlamenta Srbije brutalno su napadnuti novinari četiri redakcije, među kojima je i novinarka Danasa Lidija Valtner.

U parlamentarnoj opoziciji nadaju se se pristalice Srpska napredna stranka neće i ovog 31, maja okupiti ispred parlamenta kako bi dali podršku koji u zgradi na Trgu NIkole Pašića polaže zakletvu. Nadaju se i da se incidenti od pre pet godina neće ponoviti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari