"Histerično skandiranje, 'Aco Srbine', a Vučić možda pusti i suzu": Kako teku pripreme za inauguraciju i zašto predsednik kaže da od njega "nema niko ponosniji" 1

Nekoliko dana uoči polaganja zakletve predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „ne postoji niko ponosniji od njega“ i da „posao koji predstoji neće biti nimalo lak i jednostavan“, jer je potrebno obezbediti stabilnost i mir.

Polaganjem zakletve otpočeće novi Vučićev petogodišnji mandat predsednika. Vučić će, podsetimo, u utorak 31. maja položiti zakletvu u Skupštini Srbije za drugi predsednički mandat. To će učiniti pred starim skupštinskim sazivom, s obzirom na to da zbog ponavljanja izbora nije završen izborni ciklus, niti je konstituisan novi parlament.

Očekuje se da će novi- stari predsednik ovoga puta zakletvu položiti samo nad Ustavom Srbije, za razliku od prethodnog puta kada je to učinio i nad Miroslavljevim jevanđeljem, iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente.

Zakletva predsednika glasi: „Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“.

„Kao što je uobičajeno, predsednik će položiti zakletvu i obratiće se poslanicima ako bude želeo“, ističe predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, navodeći da na toj posebnoj sednici koju je sazvao za utorak nije predviđena diskusija.

Doduše, prema dosadašnjem protokolu uvek je nakon polaganja zaketve predsednika sledilo i obraćanje građanima, poslanicima, ali i zvanicama, za koje su uobičajeno bila rezervisana mesta na galeriji skupštine.

Uobičajeno je da inauguraciji prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, ministri iz aktuelne vlade, bivši predsednici, crkveni vekikodstojnici, kao i kulturna, društvena i politička elita.

Šta će ovoga puta biti glavna predsednikova poruka znaće se već u utorak, 31. maja nešto posle 11 sati kada počinje inauguraciona sednica. Pre pet godina Vučić je građanima, da podsetimo, poručio da će mu mir i stabilnost biti srž političkog delovanja. Tada je rekao i da za Srbiju, za njene građane, za budućnost koju treba da osvojimo, mora da da bukvalno sve, i da za to ne može, i neće dobiti bukvalno ništa, osim suda. Rekao je i da koliko god da želi jaku, sigurnu i bogatu Srbiju, ne može do nje sam.

U skupštini Srbije, saznajemo, pripreme za svečano polaganje zakletve predsednika koji je na izborima 3. aprila ubedljivo pobedio protivnike i osvojio 2.224.914 glasova u završnoj su fazi. Cilj je, kako kažu, naši izvori, da sve protekne besprekorno. I očekuje se da će taj dan proteći u svečanoj atmosferi i bez ikakvih protesta građana i opozicije, kakvi su bili 2017. godine tokom prvog polaganja zakletve.

Isključuju se bilo kakvi negativni performansi i unutar skupštine, budući da će Vučić zakletvu položiti pred starim sazivom, gotovo jednopartijskim parlamentom i da se osim frenetičnog aplauza ne mogu čuti bilo kakvi negativni tonovi. Opozicija koja je osvojila mandate na proteklim parlamentarnim izborima ostaće izvan parlamenta toga dana.

Doduše u Ustavu piše da osim u slučaju ratnog stanja ili ostavke, novi ili reizabrani predsednik mora da položi zakletvu poslednjeg dana isticanja prethodnog mandata. Vučić je, da podsetimo, zakletvu položio poslednjeg dana mandata Tomislava Nikolića 31. maja 2017. U Zakonu o predsedniku Republike eksplicitno piše da ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju da će se sastati ponovo kako bi predsednik Republike položio zakletvu.

Inače, većina budućih opozicionih poslaničkih grupa, po sopstvenom priznanju nije ni nameravala da prisustvuje svečanom polaganju Vučieve zakletve u parlamentu, navodeći da je to njegov lični performan.

Navode i da nisu izašli na izbore da bi bili Vučićeva publika, već da predstavljaju građane čiji se glas u takvim urušenim institucijama ne čuje. Za razliku od onih opozicionara koji nisu ni namaravali da prisustvuju polaganju zakletve, poslanici Narodne stranke tvrdili su da će prisustvovati i sada ističu da je skandalozno što Vučić polaže zakletvu pred starim sazivom skupštine.

“Nema nikakve sumnje da Aleksandru Vučiću više odgovara i da mu je mnogo milije da 31. maja u parlamentu Srbije položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom, nego pred novim u kome ga veliki broj poslanika smatra nelegitimno izabranim diktatorom”, smatra Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Pajtić podseća da je u prethodnom sazivu Vučićeva lista imala dvotrećinsku većinu, bila je gotovo jednopartijska.

“Od onakve strukture možemo očekivati samo ovacije, histerično skandiranje (“Aco Srbine”), frenetične aplauze, a možda neko od botova i padne u nesvest zbog dramskog efekta, na šta Vođa možda pusti i suzu, da narod vidi da je i on čovek, iako je toliko više od toga. Dostojanstveno i svečano neće biti sigurno”, navodi sagovornik Danasa.

Vučić je, prema njegovim rečima, čovek koji ne podnosi pluralizam i koji fiziološki reaguje na iznošenje mišljenja koje se razlikuje od njegovog i zato nema nikakve dileme da mu taj milje više odgovara, nego ambijent u novoizabranom parlamentu.

Inače, protokol polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti ovoga puta biće znatno pojednostavljen, jer Vučić samo nastavlja drugi petogodišnji mandat, dok je 2017. godine kao deo protokola bila i primopredaja dužnosti između njega i Tomislava Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari