Vučić i Borisov o saradnji u energetici, industriji i infrastrukturi 1Foto: FoNet/Instagram Budućnost Srbije AV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture kao i drugim oblastima sa velikim potencijalom za saradnju, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je ocenio da su strateški odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, te da ti odnosi i dalje napreduju.

Vučić i Borisov koji je i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, konstatovali su da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odlično napreduje, kao i da svi projekti prate planiranu dinamiku, navodi se u saopštenju.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Govoreći o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, Vučić je ocenio da je u tom kontekstu gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Srbije, od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje.

Sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja sa Rusijom u ovoj oblasti doprineti sigurnom snabdevanju Srbije gasom, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Borisov je preneo Vučiću pozdrave predsednika Putina, rekavši da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou u novijoj istoriji.

Vučić je ovom prilikom lično uručio rođendansku čestitku za predsednika Vladimira Putina, zamolivši Jurija Borisova da mu prenese najbolje želje i srdačne pozdrave, uz poziv da što skorije ponovo poseti Srbiju.

Borisov je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa Srbije i Rusije, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Vučić je naglasio da jak potencijal za plasiranje proizvoda Srbije na rusko tržište i dalje nije dovoljno iskorišćen, te je ponovio spremnost Srbije za formiranje zajedničkih srpsko-ruskih proizvodnih kompanija, koje bi plasirale robu na treća tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari