Vučić i Fabrici: Vrata Evropske unije otvorena za Srbiju 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vrata Evropske unije otvorena su za Srbiju, a građani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, poručili su večeras šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom Dana Evrope.

Fabrici je podsetio na istorijat i stvaranje EU i naglasio da danas neki imaju sumnje u vrednosti multilateralizma i globalne saradnje, a neki su pred izazovom da rešavaju zajedničke probleme prečicama i jednostranim akcijama.

Evropska unija stoji uz svoje vrednosti, nastavljamo veru u vrednosti međunarodnog sistema. Ubeđeni smo da je saradnja bolja od sukoba i da je kompromis snaga, a ne slabost, da je pomirenje dobra reč, rekao je Fabrici.

Fabrici je istakao da vrata EU ostaju otvorena za Srbiju koja je članstvo promovisala kao svoj prvi cilj i način za transformaciju društva, održiv properitet, demokratiju, vladavinu prava i zajedničku bezbednost.

Ova godina, dodao je on, je bila godina nove posvećenosti Unije, a Strategija proširenja, dolazak brojnih zvaničnika iz Brisela i EU i predstojeći samit u Sofiji reflektuju verodstojnu perspektivu proširenja.

Unija je vaš prvi sused, prvi spoljnotrgovinski partner i prvi donator, podsetio je Fabrici i ohrabrio Srbiju, navodeći da je učinila mnogo važnih koraka, da nastavi napred i cilj članstva pretvori i konkretan i dugoročan korak.

Vučić je podsetio da je u Evropi pre 73 godine izvojevana velika pobeda „nad strašnim neprijateljem nacizmom i fašizmom“, a potom je Evropa počela da širi ideje zajedničke saradnje i solidarnosti.

Najveći neprijatelji su prepoznali potrebu ne samo za pomirenjem, već i saradnjom, kako bi postali partneri i saveznici. Posle najteže lekcije u istoriji čovečanstva, narodi Evrope razumeli su da su samo pomirenje i zajedništvo preduslovi za budućnost, naglasio je Vučić.

Srbija nije uvek razumela Evropu, niti je Evropa razumela Srbiju, ali tačno je da smo se menjali i razumevali evropske potrebe i zahteve, a čini nam se i da Evropa sve bolje razume Srbiju, dodao je on.

Vučić je rekao da EU želi Srbiju kao punopravnu članicu, isto kao što to i Srbija želi, jer to za građane znači bolji život, bolju ekonomiju.

Sačuvaćemo mir i stabilnost, jer ako je nekome bilo dosta ratovanja, onda su to građani i narodi Srbije. Građani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, a to znači da imamo slobodno i demokratsko društvo, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da će Srbija u oblasti vladavine prava i drugim oblastima morati da napravi značajno veći napredak, kao što je to učinila u ekonomiji.

Srbija ostaje duboko posvećena stabilnosti regiona, svom pristupnom procesu i nadam se da će naši napori dovesti do rezultata. Regionalna saradnja na Balkanu podstaknuta je evropskim integracijama i razvoj dobrosusedskih odnosa je dvosmerno povezan sa evropskom perspektivom, ocenio je on.

Kada Srbija i ceo region postanu punopravni deo EU, smatra Vučić, uveren sam da će ideja Roberta Šumana o EU biti potpuno ostvarena.

Fabrici je potom sa premijerkom Anom Brnabić obišao izložbu radova učenika srednjih škola na konkursu „Evropski dnevnik“, kojima su danas u EU Info centru uručena priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari