Vučić i Kurti idu samo da se rukuju 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastaće se danas u sedištu EU pod okriljem zvaničnika Unije Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka, ali briselske diplomate i stručnjaci za region imaju skromna očekivanja od njihovog sastanka.

Kako za Danas nezvanično kaže izvor iz briselskih političkih krugova, osim činjenice da se radi o prvom susretu Vučić-Kurti “u zvaničnim kapacitetima pregovarača”, “ništa se značajno neće desiti ovom prilikom”.

“Kosovske vlasti su najavama da će tužiti Srbiju za genocid, te upornim odbijanjem da formiraju zajednicu srpskih opština, praktično podigle lestvicu, odnosno znatno umanjile šanse za postizanje pomaka u pregovorima. Imajući u vidu takvu situaciju, treba očekivati i da će i Kurti i Vučić uputiti zapaljive poruke javnosti nakon sastanka”, precizira naš sagovornik.

U Briselu se spekuliše da bi najveći domet današnjih razgovora mogao da bude “utvrđivanje nekih tačaka za dalje razgovore”, ali se smatra da je izvesnije da će susret biti završen “bez snažnijih zaključaka, osim izjave da se dijalog nastavlja”.

Govoreći na istu temu, Miodrag Miki Marinković, direktor Centra za afirmativne društvene akcije iz Kosovske Mitrovice, navodi za Danas: ”Ne očekujem ništa spektakularno, niti mislim da drugačija očekivanja postoje među samim akterima ili čak EU medijatorima”.

– Sastanak će verovatno biti neka forma protokolarnog razgovora u kojem će sagovornici predstaviti svoje principijalne pozicije i potvrditi važnost postizanja rešenja I posle toga svako za svoje potrebe javnosti predstaviti ono što žele da čuju. Jedina stvar koja bi se posle ovog sastanka mogla da se protumači kao napredak je eventualni dogovor oko dinamike daljih razgovora, mada ni to nije izvesno imajući u vidu letnju pauzu u EU birokratiji i predstojeće lokalne izbore na Kosovu, ukazuje Marinković.

Prema Marinkovićevom mišljenju, važnost ovog sastanka nije u potencijalu postizanja dogovora već u činjenici da se prvi sastaju dva lidera, Vučić i Kurti, “koje Evropska unija vidi kao baš one koji će postići dogovor i okončati ovaj proces”.

– Takva percepcija, da ne kazem optimizam, EU zasniva se na činjenici da prvi put za stolom imaju pregovarače koji uživaju stabilnu većinu u svojim parlamentima što otvara prostor za međusobne ustupke, neminovne za okončanje ovog procesa, konstatuje on.

U sličnom tonu, Ognjen Gogić, politikolog iz Kosovske Mitrovice, ocenjuje za naš list:”Iako bi susret u Briselu trebalo da predstavlja prvi korak u obnovi dijaloga, njegov verovatni ishod će biti konstatovanje novog zastoja”. Kako objašnjava: “To će pre svega biti rezultat novog pristupa dijalogu koji zagovara novi kosovski primijer Aljbin Kurti”.

– Za razliku od prethodnih prištinskih vlada, koje se nisu opirale dijalogu, već su u njega ulazili deklarišući maksimalističke ciljeve, kao što je međusobno priznanje, Kurtijev pristup podrazumeva osporavanje samog dijaloga, ili makar njegovog formata. Od formiranja nove Vlade u Prištini, Kurti je decidirano ponavljao stav da se dijalog neće nastaviti na način koji je prethodno vođen. Njegovo očekivanje nije da bi dijalog trebalo da rezultuje međusobnim priznanjem, već da bi priznanje Kosova od strane Srbije trebalo da bude uslov i polazna osnova za nastavak dijaloga. On ne smatra da je u obavezi da održi kontinuitet sa politkom prethodnih Vlada u pogledu dijaloga, napominje Gogić.

Gogić konstatuje da ukoliko Kurti bude istrajao na timpozicijama, “Beograd će imati lagodnu poziciju da okrivi Prištinu za nekonstruktivan pristup i kolaps dijaloga”.

– Takva pozicija će dovesti Prištinu i u problem sa Briselom. Kurti nije svestan štete po međunarodni kredibilitet i reputaciju Prištine koja može da nastupi ukoliko jednostrano objavi napuštanje preuzetih obaveza, u koje spada i učešće u dijalog sa Beogradom u formatu koji je definisao Brisel, zaključuje Ognjen Gogić.

Agencija Beta je juče prenela da će šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak danas najpre posebno razgovarati sa Kurtijem i Vučićem, da bi uoči zajedničkog sastanka utvrdili s kakvim su predlozima dve strane doputovale u Brisel, a cilj je da se dijalog nastavi o svim dosadašnjim temama i dogovorima. Predviđeno je da se na početku saopštenjem obrati Borel, a da završnu vrest o ishodu sastanka da Lajčak. Očekuje se, takođe, da se Vučić i Kurti odvojeno obrate novinarima.

Suprotstavljeni stavovi

Prethodnih dana predsednik Srbije je učestalo govorio da nas “čekaju teški dani” u kontekstu kosovskog pitanja, ističući, između ostalog, da će u Briselu insistirati na pitanju formiranja ZSO. S druge strane, kosovski premijer je poručivao da “odlazi po priznanje” Kosova od strane Srbije, kao i da je “srpska strana dosad dosledno podrivala napore za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa između dve zemlje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari