Vučić i Kurti otkazali susret u Bratislavi, hitno se dogovara novi 1Foto: Shutterstock/Fotosr52; EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak usred tenzija na severu Kosova pokušavaju da dogovore susret kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako saznaje RSE iz diplomatskih izvora, Lajčak će pokušati da organizuje susret Vučića i Kurtija u Bratislavi. Međutim, ovi izvori upozoravaju da bez obzira na volju evropskih posrednika, male su šanse za sastanak jer strane nisu spremne za to.

Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu u Bratislavi na forumu think-tank organizacije GLOBSEC koji se održava između 29. i 31. maja.

Vučić i Kurti su predviđeni kao panelisti u odvojenim nastupima i smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredan sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih tenzija na severu Kosova.

Prema pisanju RSE, Borelj je potvrdio da radi na organizovanju hitnog susreta Vučića i Kurtija.

Iz nezvaničnih izvora saznaje se da i Borelj namerava da otputuje u Bratislavu, ako Vučić i Kurti potvrde učešće na vanrednom sastanku u okviru dijaloga koji nastoji da organizuje Lajčak.

Iz Vlade Kosova su za RSE, međutim, rekli da Kurtijevo učešće na ovoj konferenciji u Slovačkoj „može biti otkazano“.

„Planirano je da (Kurti) ode. Ali, zbog dešavanja u zemlji, učešće je odloženo. Još nije definitivno da li će učestvovati ili ne“, saopštila je Vlada Kosova.

Susret je planiran za sredu, 31. maj, a kako navodi više evropskih izvora, Lajčak ima podršku država članica EU za ovu ideju jer bi sastanak služio da doprinese smanjenju tenzija na severu.

Sve informacije o tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari