Vučić: Ispunili smo sve ekološke zahteve, dalje je sve politika 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom najave nastavka protesta, da je vlast ispunila sve ekološke zahteve koje je dobila a da su svi budući zahtevi isključivo politički, i da to svi znaju.

„Mi smo zahteve ispunili. Slušao sam narod, i narod u Gornjim Nedeljicama koji su direktno ugroženi. A šta kažu političari, za to nisam zainteresovan“, rekao je Vučić nakon polaganja kamena temeljca za novu fabriku u Novom Sadu.

Vučić je dodao da je prihvatio i one zahteve koje je smatrao političkim hirovima, poput pitanja takse i perioda za ponavljanje referenduma.

„Sad i to nije dovoljno? To samo pokazuje kakav politički nos sam imao i to je ono što sam jasno rekao u sredu, kada sam se obratio javnosti“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o sukobu dve struje Srpske napredne stranke u Vojvodini, Vučić je rekao da svi imaju obavezu da rade u interesu građana i da je bolje i za njih i za građane da to što pre razumeju.

„A ako ne razumeju, tražićemo nova rešenja, nema tu velike filozofije“, rekao je Vučić i dodao da ga lično ne zanimaju međusobni odnosi gradskih i pokrajinskih struktura.

Vučić je dodao da ne zna ništa o takozvanoj neformalnoj kovid zoni u Kliničkom centru Vojvodine i rekao da su se njegovi roditelji od korone lečili u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

Vučić: Nemam problem da priznam politički poraz

Vučić je izjavio da nema problem s tim da prizna politički poraz jer to je kako je rekao, uobičajeno u svim demokratijama sveta.

Vučić je rekao da su u pravu hrvatski mediji koji su naveli da je vraćanjem zakona o eksproprijaciji i najavljenim izmenama zakona o referendumu priznao poraz posle masovnih građanskih protesta u Srbiji.

„Nemam ništa protiv toga. Moja sujeta nije kao kod drugih političara koji svoje poraze ne umeju da priznaju. Priznao sam poraz kad sam gubio sa 1.000 ili 2.000 glasova razlike. Biti poražen u politici nije ništa strašno. Važno je da ja ne porazim građane“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Novom Sadu posle postavljanja kamena temeljca za izgradnju fabrike električnih motora japanske korporacije Nidec.

Komentarišući izjavu predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa da je pobeda opozicije na predstojećim izborima potpuno realna, Vučić je kazao da je siguran da opozicija ima „velike šanse“ u uslovima kako je rekao, „jezivih“ medijskih pritisaka spolja i iznutra.

„Oni imaju mnogo novca, stotine miliona evra, ogromnu medijsku podršku. Vreme u kom živimo je takvo da za mnoge rezultati nisu važni. Ponosan sam na rezultate da samo u Novom Sadu imamo osam novih fabrika a pre toga 40 godina nula fabrika, da ne kažem koliko ih je zatvoreno. Mislim da je to ono što pravi razliku“, kazao je predsednik Srbije.

Ocenio je da će se „sve videti“ na izborima 3. aprila.

„Tu nema laganja. Verujem u narod, verujem da građani cene trud, rad, poštenje a ne lopovluk i kriminal“, dodao je Vučić.

Vučić: Teška situacija sa energentima, sreća da smo obezbedili gas za šest meseci

Vučić je rekao da je u svetu teška situacija sa energentima jer su dosta poskupeli i da je dobro da je gas za Srbiju obezbeđen za šest meseci po najpovoljnijoj ceni, ali da se razgovara šta će biti posle toga.

On je pitanje novinara u Novom Sadu kakva je situacija sa energetima u Srbiji rekao da „imamo problem, a da samo oni koji se ne razumeju kažu šta ih briga kakva je cena struje kada je mi proizvodimo“.

„Na žalost u ovakvim mesecima kada je potrošnja ogromna uvek smo na ivici, ne možemo da punimo akumulacije. Muka je velika“, rekao je Vučić.

Dodao je da će večeras u Nišu razgovarati sa javnim preduzećima EPS, ODS, EMS, „da vidimo šta da radimo“.

Prema njegovim rečima velika je potreba za strujom u regionu gde Makedonija uvozi 50 odsto potreba, Crna Gora 60 odsto i to plaćaju po ceni koja, kako je ocenio „ubija“, od 350 evra po megavatsatu (MWh).

„Mi imamo određene količine gasa, dve milijarde kubnih metara godišnje, ali nam treba više gasa, a sada gasa i nema i da hoćete da ga nabavite. Bezbroj problema imamo i zato sam Bajatovića (Dušan, direktor Srbijagasa) zamolio da ode u Moskvu, da pokušamo da izmolimo za dodatne količine gasa, da vidimo da nam sve fabrike prežive i da nemamo problema sa dodatnim novčanim izdacima“, rekao je Vučić.

Istako je da je veoma zabrinut i zbog političke situacije u svetu jer „to samo ide na gore“.

„Danas je cena gasa na berzi 1.250 dolara, što je na milion kubnih metara dodatni trošak od više od milion dolara dnevno. Ako se dnevno uvozi pet miliona za mesec dana je to 150 milina dolara, a raste potrošnja“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari