Vučić iz Njujorka o non-pejperu: "Jesam ja lud, čitao nepostojeći papir?" 1Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka sa sumiranim utiscima nakon govora u UN, ističući da su mu mnogi lideri čestitali na hrabrosti za iznošenje teških činjenica, iako smo, kako kaže, mala zemlja. Takođe, osvrnuo se i na negiranje autentičnosti non pejpera vezanog za Dijalog Beograda i Prištine.

Komentarišući svoj govor, rekao je da, iako ima više pregleda, ne znači da je važniji od govora koji je izneo predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Gledanost mog govora ne znači mnogo. Zelenski je velika zvezda, mi smo mali. Može to da nam se sviđa ili ne. On je u središtu pažnje, ali ne mislim da je on srećan zbog toga. Moj govor je izazvao veliku pažnju jer se mala zemlja drznula da kaže istinu“, rekao je Vučić.

Kazao je da su mu svetski lideri čestitali na hrabrosti, govoreći da to nisu videli u poslednjih deset godina.

„Ono čime moram da se rukovodim jesmo li mi time napravili nešto dobro za našu zemlju. Ja mislim da jedno, pokazali smo da nismo šaka zobi koju mogu da pozobaju jer su veliki a mi mali. Ali oni sada svi znaju da smo mi pokvarili narativ jedinstvu, jer smo podsetili na stvari iz prošlosti i prekršaj povelje i principa UN u našem slučaju“, rekao je Vučić.

Kako je naglasio, sada će biti žurbe za rešavanje kosovskog čvora, ali da nije imao izbora, jer situacija „gori“ na KiM.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na non-pejper i negiranje Brisela da je to pismo autentično.

„Jesam ja lud, čitao nepostojeći papir? Okej, prihvatam, ja lud. Čitao sam nepostojeći papir“, rekao je Vučić, podsećajući da nije hteo da ga primi, te da nikakve veze sa objavljivanjem nema.

Na pitanje da li mu je zamereno što je na kraju govora rekao živela Srbija i, gde se čak i prevodilac osmehnuo, Vučić je rekao da on to ne bi tumačio kao podsmeh.

“Podsmehivali su se neki politički protivnici, koji se stide što su Srbiji. Ali, ako Zelenski može da kaže „Slava Ukrajini“, zašto ja ne bih mogao da kažem „Živela Srbija“.

„Mi u Srbiji ne bismo da ratujemo, divimo se snazi Prištine. Oni bi da ratuju, mi ne bismo” poručio je Vučić, a na pitanje u kakvom duhu će se vratiti u Srbiju, rekao je da će to biti u duhu čoveka koji je spreman da se bori .

Nije želeo previše da govori o mogućim novim sankcijama Rusiji,ni i o tome koliko će to biti važno za Srbiju, ali je najavio da ćemo prisustvovati „jednom velikom svetskom sukobu“.

“Trudićemo se da Srbija preživi. Živela Srbija”, završio je Vučić.

Značajan sastanak sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Salivenom

Vučić je rekao da je njegov sastanak sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnijih koje je imao na margini zasedanja Generalne skupštine UN, objavio je on na svom Instagram nalogu.

„Razgovarali smo o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji, kao i o stvarima koje su veoma važne za unapređenje naše saradnje. Bilo je reči i o političkim odnosima, ali i o energetskim projektima i obnovljivim izvorima energije“, napisao je Vučić na svom nalogu.

On je u izjavi za novinare iz Njujorka koju je prenosila Radio-televiozija Srbije (RTS) rekao da je taj razgovor bio iskren i otvoren i da je trajao sat duže nego što je bio planiran.

Po pojedinim pitanjima nije bilo lako usaglasiti stavove, rekao je Vučić ali je dodao da kada je razgovor otvoren i iskren on uvek mora da donese neku dobrobit.

„Ne mogu uvek da kažem da mora da bude blagorodan, ali neko dobro donese“, istakao je Vučić koji je ukazao da je Saliven budućnost američke politike, da je na takvom mestu da de fakto odlučuje o ključnim pitanjima sveta, o ratu i miru.

„Sva pitanja smo pretresli ja sam govorio koji su stavovi Srbije ali ukazali smo ono što je važno da zajednički damo sve od sebe da pojačamo ekonmsku aktivnost između Srbije i Amerike i da imamo još više investitora, “ rekao je Vučić.

On je rekao da su izrazili zadovoljstvo dolaskom kompanije Rivian u Srbiju ocenivši da je to velika stvar.

Vučić je rekao da ima još sastanaka danas a večeras je Svetski ekonomski forum gde očekuje da će biti ukrajinski i saudijski ministri spoljnih poslova i da će biti 15 svetskih lidera na toj večeri.

Predsednik Srbije rekao je da sutra oko jedan po američkom vremenu, što je uveče kod nas završava posetu i delegacija se vraća u Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari