Vučić je došao na vlast da Srbiju pridruži EU i NATO: Ognjen Radonjić o "krizi identiteta" predsednika Srbije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ovde je, čini se, nemoguće doći na vlast bez Zapadne podrške i domaćih policijskih struktura. Isto tako, iskustvo nam pokazuje, ni sa vlasti nije moguće svrgnuti vlastodršća bez iste takve podrške – kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On je tako komentarisao izjavu glavnog urednika režimskog tabloida Informer da predsednik Srbije planira da ostavkom prepusti drugima priznanje Kosova i uvođenja sankcije Rusiji.

Dakle, EU je od samog početka bila svesna da ovde demokratije nema, ali i EU demokratija u perifernim ekonomijama ni ne zanima.Zanima ih mir, migracija radne snage, ekološka deponija, pranje novca i politička stabilnost, odnosno da je na vlasti onaj ko je, po njihovom mišljenju u stanju da sprovede ovde njihove interese – smatra sagovornik Danasa.

Tako su i naprednjaci došli na vlast, napominje on, sa ciljem da se Srbija pridruži NATO i EU i da se zatvori bezbedonosni krug ka Rusiji i, da se istovremeno prizna Kosovo, jer bez čvrsto određenih granica nije moguće ući u EU.

– U međuvremenu, ovde je demokratija urušena do temelja, a vlast je postala deo organizovanog kriminala. Istovremeno je ova vlast učvršćivala svoje veze sa Rusijom i Kinom što nikako nije u interesu Americi i EU. Međutim, iz nekog su razloga sve vreme verovali naprdnjacima da će u delo, do kraja, sprovesti njihove interese. I većinu su sproveli, ali kost u grlu su ostali Rusija, Kina i Kosovo koje je nezavisno, ali da bi se zatvorio krug neophodno je da Srbija ne lobira protiv ulaska Kosova u UN – smatra Ognjen Radonjić.

Vučić je došao na vlast da Srbiju pridruži EU i NATO: Ognjen Radonjić o "krizi identiteta" predsednika Srbije 2
Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, naprednjacima su na ruku išli i spoljnji šokovi koji su privremeno uticali na popuštanje koncentracije Amerike i EU prema Srbiji – aneksija Krima, pandemija kovida, rat u Ukraijini i ekspanzija Kine u Aziju, Afriku, Južnu Ameriku i Evropu preko projekta Pojas i put.

– I sve je to išlo na ruku ovdašnjoj vlasti, zbog čega su sa jedne strane izgradili propagandu ekonomskog tigra kroz opsenu naroda po principu Potemkinovih sela, prostačkih medijskih sadržaja i projekat izgradnje ekstremno desničarskih partija kako bi za unutrašnje, ali i spoljašnje potrebe stvorili privid da i od lošeg postoji gori. Sa druge strane, prozapadna opozicija se guši u međusobnim sukobima, zbog čega je izrazito nefunkcionalna – kaže Radonjić.

Ipak, dodaje, došlo je vreme naplate, račun je isporučen srpskom potrošaču kredita.

– Pritisci se pojačavaju i po, onom našem poznatom principu, ceh se prenosi na druge. Odnosno, oni su jeli i pili, izvodili svakakve bahanalije, ali račun neka plate oni, koji su nam sve to dopuštali. Višegodišnja naprednjačka antizapadna kampanja je učinila da domaće glasačko telo nije spremno da plati deo tog računa, dok Evropljani svakako neće da plate zbog čega u sve većoj meri personalizuju taj račun kroz, na primer, pominjanje velikih afera ove vlasti za koje su oni već dugo znali, ali im nisu smetale, jer su ipak očekivali da će naprednjaci izaći u susret dospelim potraživanjima – ističe naš sagovornik.

Rusija, kako kaže, sa druge strane nema pristup Srbiji jer i da hoće da nam, na primer, ustupi svoju naftu i gas besplatno, ukoliko EU zatvori prolaze, ta roba do nas ne može da stigne. Ali, koliko mi se čini, Srbija je Rusiji samo zgodna moneta za potkusurivanje, i ništa više od toga. Ako je tačno to što Informer govori, onda je moguće da glavni opsenar više nema trikova u rukavu. Ili ih možda ima. Možda je i ovaj Informerov istup još jedan trik opsenara, kako bi klečali i molili ga da nas ne ostavi u odsutnom trenutku – zaključuje Ognjen Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari