Vučić kao Gruevski: Obojica lidera optužena za organizovanje migracija birača 1Nikola Gruevski Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Od izbora u Srbiji 17. decembra, opozicija optužuje vladajuću stranku za organizovanu registraciju birača koji inače ne žive u Beogradu da bi glasali na gradskim lokalnim izborima. Slične optužbe, sa procurelim audio snimcima koji ih potkrepljuju, izneti su i protiv bivšeg premijera Severne Makedonije (tada BJR Makedonije) Nikole Gruevskog, piše European Western Balkans.

I pre 17. decembra opozicija iz koalicije „Srbija protiv nasilja” iznosila je navode da se u Beogradu registruju „fantomski glasači”, što su predstavnici vlasti demantovali.

Tokom izbornog dana, video snimci nečega što je izgledalo kao organizovani prevoz birača bili su naširoko deljeni na društvenim mrežama.

Nakon izbora, domaći posmatrač CRTA objavila je izveštaj u kojem je dokumentovano nekoliko oblika dokaza da je došlo do organizovane migracije birača. Tačan broj je ostao neutvrđen zbog nedostatka dodatnih informacija. Opozicione stranke i njihovi pravni timovi takođe su počeli da objavljuju različitu dokumentaciju za koju tvrde da dokazuje ilegalnu migraciju.

Navodi su posebno aktuelni u Beogradu, gde je margina pobede liste koju je podnela vladajuća stranka bila manja od 5 odsto. Opozicija tvrdi da su građani Srbije koji žive u drugim sredinama, uključujući i region, prevezeni da glasaju na lokalnim izborima.

Opozicija sada traži poništavanje izbora na svim nivoima i međunarodnu istragu koja bi obezbedila da se ponovljeni izbori održe u boljim uslovima.

Vlada tvrdi da se nije desio nikakav prekršaj. Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, gostujući na RTS-u 9. januara, rekao je da se sva povećanja broja birača u Beogradu mogu pripisati legitimnim ekonomskim migracijama.

„Kada tražite alibi za svoj gubitak, kažete da su svi osim vas odgovorni“, rekao je Gašić komentarišući navode opozicije.

Optužbe kao u Makedoniji u vreme Gruevskog

Nikola Gruevski, premijer Makedonije od 2006. do 2016. godine, suočio se sa istim optužbama dok je bio na vlasti. Očigledne migracije birača koje je organizovala partija VMRO-DPMNE, koja je tada bila na vlasti, prikazane su na snimcima koji su procureli od strane tadašnjeg opozicionog SDSM-a početkom 2015.

Snimci telefonskih razgovora u kojima su bili članovi vladajuće partije, takozvane „bombe“, izazvali su političku krizu u Makedoniji koja je na kraju dovela do promene vlasti. Snimak koji sadrži dokaze o organizovanoj migraciji birača objavljen je 6. marta 2015. godine.

U jednom od razgovora, tadašnja ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska govorila je o operaciji u kojoj je VMRO-DPMNE autobusima prevozila etničke Makedonce iz Prespanskog regiona susedne Albanije, izdavala im lične karte i privremeno ih smeštala na adrese u Makedoniji do izbornog dana, kada je u pratnji izveo ih na birališta da glasaju za vladajuću stranku.

Balkan Insajt je tada objavio da je u stanu od 40 kvadrata registrovano 50 ljudi, za šta je ministarka Jankuloska smatrala da će izazvati sumnju.

Navode o potpuno istoj praksi sada iznosi i srpska opozicija. Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je 9. januara da su u Beogradu, gde se nalazi napuštena kuća, prijavljene 53 osobe.

Drugi telefonski poziv koji je makedonska opozicija objavila 2015. prikazao je navodni razgovor između premijera Gruevskog i ministra saobraćaja Mileta Janakieskog tokom lokalnih izbora 2013. godine.

Nakon što je Janakieski prijavio da vladajuća stranka zaostaje za opozicijom u skopskoj opštini Centar, Gruevski je rekao: “Da smo sada imali ove Prespane, ljude iz Prespe u Albaniji završili bismo posao“, piše Balkan Insight.

Opozicija u Srbiji sada optužuje i vladajuću SNS da je organizovala migraciju birača kako bi promenila rezultate lokalnih izbora u prestonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari