Vučić kao posrednik u dijalogu treba da podnese ostavku u partiji 1Foto: FoNet/ DSS

Dobra je ideja da predsednik Republike Aleksandar Vučić, čiji izbor do sada niko nije osporio, bude jedan od dva posrednika u dijalogu vlasti i opozicije.

Međutim, on to može biti tek ako podnese ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke, jer nelogično je da bude posrednik u dijalogu između opozicije i svoje stranke, budući da je ostavku na mesto SNS ponovo odložio za septembar. Tek u slučaju ostavke može se razgovarati o nečemu što bi dalo garancije da će dogovoreno biti i ispunjeno. Verujem i sada da će Vućić, kao posrednik u dijalogu vlasti i onog dela opozicije koji je protiv mešanja evroparlamentaraca, obezbediti više ustupaka nego što će toga biti u drugom paralelnom dijalogu pod patronatom EP, kako bi pokazao da je on široke ruke – kaže za Danas politikolog Cvijetin Milivojević.

Na pitanje kako gleda na to što je predsednik svih građana izabrao da posreduje samo u dijalogu sa onom opozicijom koja je protiv posredovanja evropskih parlamentaraca, Milivojević kaže da Vučić i za to ima opravdanje.

Podseća da se takozvana bojkot opozicija iz tadašnjeg Saveza za Srbiju, pre dve godine, sama opredelila za dijalog pod patronatom „Džordža Soroša, CESID-a, Crte, pa čak i Maje Gojković, zbog koje su i napustili parlament“.

On ističe da je bojkot opozicija i sada načinila grešku prihvatajući da jedan od medijatora bude Ivica Dačić, predsednik parlamenta, u kome nema parlamentarne opozicije.

Time je, navodi, priznala lažne oktroisane izbore. Milivojević kaže da se ne bi mnogo uzdao ni u posredovanje evropskih parlamentaraca, ukoliko oni budu došli iz Evropske narodne partije, koja je starija sestra SNS i koja podržava aktuelnu vlast u Srbiji.

Milan Stamatović, lider Zdrave Srbije, zadovoljan je što je Vučić prihvatio njegov predlog da baš on, kao predsednik Republike, a ne stranci, bude posrednik u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Vučić kao posrednik u dijalogu treba da podnese ostavku u partiji 2

To je, kako kaže, najbolji odgovor svima onima koji bi da internacionalizuju naše unutrašnje političke probleme.

„Iskustvo nas je naučilo da svaki put kada su strani, a pogotovo zapadni, arbitri odlučivali o nama, to se obijalo o glavu građanima Srbije i srpskom narodu“, rekao je nedavno Stamatović, navodeći da je Zdrava Srbija za razdvajanje termina održavanja različitih nivoa izbora, otvaranje najuticajnijih medija i pokrivanje svih biračkih mesta video-nadzorom.

I Žika Gojković, lider POKS-a, smatra da je dobra ideja da predsednik države bude posrednik u dijalogu vlasti i opozicije oko izbornih uslova.

„Sviđalo se to nekome ili ne, Vučić ima najveći autoritet, jer je jedini koji je na svoje ime legitimno izabran za funkciju na kojoj se nalazi. Samim tim i njegovo učešće u dijalogu, podiže taj proces na najviši mogući nivo. To što je on u isto vreme predsednik države i predsednik stranke koja je dominantna u vlasti ne vidim kao problem. Naprotiv, njegovo učešće vidim kao odgovornost, da kao neko ko je na čelu države, u ovom dijalogu bude predstavnik svih građana, a ne samo onih koji su glasali za njega. To je i svojevrstan izazov za njega, da pokaže nepristrasnost u ovom procesu, iako svi moramo biti svesni, da je svaka vlast koristila mehanizme koja je imala u kampanjama, od početka višestranačja do danas“, navodi Gojković.

POKS se, kako kaže, sprema za te pregovore, bez prisustva posrednika iz EU, iako ne sumnjaju u njihovu dobru volju.

„Realno sagledavamo situaciju i ne verujemo da će se desiti neke krupne promene u korist opozicije. Naša početna pozicija biće moj predlog Zakona o izborima, koji sam podneo Skupštini Srbije pre tri godine, na čije odredbe se sada svi pozivaju, a tada niko nije hteo da glasa za njega. Lično sam blagi optimista kada je u pitanju ova vrsta dijaloga, ali mi se spremamo na izbore, bez obzira na sve“, ističe Gojković.

I Srpska radikalna stranka smatra da bi učešće Aleksandra Vučića u dijalogu između vlasti i opozicije doprinelo ozbiljnosti i legitimitetu tog dijaloga.

Aleksandar Šešelj, funkcioner SRS, ističe da radikali smatraju da nam posrednici nisu potrebni, pogotovo oni iz inostranstva, jer pristajući na tutorstva, sami sebe degradiramo i pokazujemo celom svetu da nismo suverena ni demokratska zemlja.

„Vučić treba da bude učesnik, da u dijalogu predstavlja vlast, a ne da to budu neki poslanici ili sateliti SNS, koji nemaju nikakav značaj. SRS se izjasnila da učestvuje u dijalogu i za njega se spremamo i smatramo da u našem izbornom procesu postoji mnogo anomalija, od podmićivanja i pretnji biračima do falsifikovanja volje građana koja se manifestuje kroz prikupljanje potpisa i čak „pozajmljivanja“ kandidata nekim strankama koje same nisu u stanju da izađu na izbore i predstavljaju električne zečeve SNS. Takve stvari treba da se tretiraju kao krivična dela, što ona i jesu. Takođe mora se ostvariti balans na javnim servisima RTS i RTV i omogućiti opoziciji da istakne svoj program i ideje i organizuju suštinske debate u medijima, pre svega na RTS-u između vlasti i relevantnih stranaka opozicije“, objašnjava Šešelj i dodaje da bi se time smanjio dominantni uticaj vlasti na elektronske medije i ostvarila veća medijska sloboda.

Dejan Šulkić, potpredsednik Demokratske stranke Srbije, smatra da dijalog o bilo kom unutrašnje političkom pitanju treba da se održava bez bilo kakvog spoljnog posredovanja.

„Najbolje je da se održava i neguje u institucijama i stručnim krugovima i što je najznačajnije pred licem javnosti. Ako već toga nema godinama, da smo već zaboravili kako to izgleda, onda neka se i predsednik oko toga potrudi. Ako već želi, može više doprineti od onih koje je već do sada delegirao za dijalog“, napominje Šulkić.

Šapić: Ne odgovaram Danasu na pitanja

S obzirom da se Srpski patriotski savez već izjasnio da je za dijalog bez posredovanja EP, od lidera ove stranke Aleksandra Šapića pokušali smo da saznamo koliko im odgovara da posrednik u dijalogu bude lično predsednik države, ali nam je Šapić poručio da ne govori za Danas.

„Ne odgovaram Danasu na pitanja otkada je moja izjava Vašem listu vezano za moje gostovanje u Hit tvitu i svega što se desilo između Lukasa i Tatalovićke zloupotrebljena i spakovana u kontekst kako vama odgovara, a ne kako sam ja rekao. Da se ne bih našao opet u sličnoj situaciji, a do sada sam vam uvek bio raspoloživ za sva vaša pitanja, odlučio sam da vam do daljeg ne odgovaram, pa možete slobodno da pišete šta god želite i da zastupate svoje legitimne političke stavove“, poručio je Šapić, dodajući da je to njegovo pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari