Vučić: Moratorijum na teme iz prošlosti 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči posete Hrvatskoj u intervjuu za hrvatski Globus da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti

Prema pisanju Globusa Vučić smatra da se se obe strane dogovorno suzdrže od rasprave o traumatičnim temama iz Drugoga svetskog rata i rata devedesetih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, što bi dovelo do smirivanje situacije između ove dve države. On je predložio moratorijum na šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

„Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci – i da to kažemo – ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo tonus, i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma“, rekao je Vučić i doda o da bi zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović trebalo da bude: „Saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali dajte da pokušamo da bolje razumemo jedni druge u narednom period, odgovarajući na pitanje Globusa da li će predsednica Hrvatske da  prihvati njegov predlog o moratorijumu na teme iz prošlosti. Kako navode, Vučić budućnost Hrvata i Srba vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumevanju:

„Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji. Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti“, objasnio je predsednik Srbije svoj pogled na odnose dve zemlje.

Vučić je za Globus istakao da je mislio da se te dve države razmimoilaze u pogledu dešavanja od pre  23, 25 ili 27 godina, ali da mu je sada jasno, nakon izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u UN da različito gledaju i na događaje od pre 70 i više  godina, ali da  su to sve sukobi oko prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari