Vučić može i da ode, SNS će ostati na vlasti 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Aleksandar Vučić može otići sa mesta predsednika SNS, ali će zadržati moću koju u toj partiji ima.

Naprednjaci će i bez njega možda s malo nižim rejtingom opstati na vlasti bar još četiri godine, kažu sagovornici Danasa komentarišući mogućnost da se aktuelni lider naprednjaka povuče sa tog mesta što najavljuje još od prošle godine.

Iako u SNS s neodobravanjem gledaju na Vučićevo povlačenje, realan mogućnost za to postoji, jer kako je Danas već pisao izvori s političke scene procenjuju da bi to bila priprema za vođenje referendumske kampanje o rešenju za Kosovo, jer će u toj kampanji pozivati građane na referendum kao „nadstranački predsednik“.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, za Danas kaže da mu je teško zamisliva situacija u kojoj bi se Vučić bavio bilo čime osim politikom i da bi u slučaju povlačenja sa mesta predsednika SNS prekinuo sve veze sa tom strankom imajući u vidu da je SNS utemeljena na njemu, njegovoj politici i rečima, odnosno ne postoji izvan njega. Prema njegovoj proceni, ipak u slučaju da Vučić više ne bude predsednik vladajuće stranke, ne bi došlo do tektonskih poremećaja njenog rejtinga, ali bi ipak do neke promene došlo i to iz dva razloga.

– Po sili političkog života koji mora biti nastavljen neko drugi bi preuzeo lidersko mesto i želeo bi i morao bi u stranci o svemu da se pita i prirodno bi bio medijski vidljiviji. Vučićev naslednik, koji iz redova onih koji sada stoje iza njegovih leđa, svakako nema toliku medijsku harizmu i umeće kao Vučić. Drugi razlog je taj što Vučić više ne bi imao stopostotnu kontrolu nad procesima u stranci po dubini i širini koju ima i iz koje crpi politiku moć, posebno jer je reč o vladajućoj stranci – objašnjava Klačar.

Iako će sadašnji visok rejting biti poljuljan, SNS je daleko od pada s vlasti, jer postoji mogućnost da će naprednjacima Vučić ponovo biti kandidat na svim nivoima kao nestranačka ličnost, koja bi se pojavljivala i govorila na mitinzima tokom kampanja. SNS bi mogla i da ga ponovo podrži za drugi mandat predsednika države ili pak za premijera, sve dok on ne odluči da završi političku karijeru.

Klačar o padu SNS s vlasti kaže da sumnja da će se to dogoditi preko noći ili za nekoliko meseci od eventualnog povlačenja, i dodaje da se ipak ne mogu u potpunosti predvideti efekti ovog scenarija jer treba videti kao će birači SNS reagovati za šta je potrebno vreme ali i kako će se opozicija snaći i da li će imati adekvatnu reakciju. Do pada SNS s vlasti, prema Klačarevoj proceni, mora da prođe bar jedan parlamentarni ciklus od četiri godine. Zato Klačar smatra da će ta tranzicija Vučića s mesta predsednika vrlo pažljivo i planirano biti izvedena, te da Vučić svakako neće biti distanciran od svog naslednika.

I Boban Stojanović, politički konsultant Demostata, za Danas kaže da se odlaskom Vučića apsolutno ništa neće promeniti jer nema ko da ga ugrozi.

– Ne postoji bilo ko u SNS ko bi mogao da bude naslednik i preuzme stranku kao sto je Vučić od Nikolića. Siguran sam da toliko kontroliše stranku na svim nivoima i bez formalne vlasti unutar stranke da ne postoji nikakva šansa da izgubi moć ukoliko bi napustio formalnu moć. Svi iz rukovodstva su vezani za njega i lojalni da nema osobe koja bi pokušala da ugrozi njegovu dominaciju. Jedina koja možda ima sposobnosti za to jeste Zorana Mihajlović, ali nema saveznike unutar stranke. I ako ne bude predsednik stranke, on će voditi kampanje za SNS kao i do sada i sigurno biti kandidat za najvažnije funkcije u državi – kaže Stojanović. On dodaje da to znači da SNS neće uskoro pasti s vlasti, jer su veoma organizovani i imaju sve resurse od ljudstva i novca do medije, da ostanu na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari