Vučić: Naredna dva meseca 60 odsto minimalca za radnike malih i srednjih preduzeća 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je normalnim da su ljudi zabrinuti zbog epidemije i da je to prirodna reakcija, tvrdeći kako činjenice pokazuju da je manji prrocenat zaraženih u odnosu na prethodne dane.

Mi smo danas postali četvrta ili peta zemlja u Evropi po broju testiranih, pretekli smo Nemačku, a ispred nas su Švajcarska, Austrija , mali Luksemburg, rekao je Vučić gostujući u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije.

On je rekao da se Srbija odlučila za drugačiji pristup od mnogih drugih zemlaja.

„Mi testiramo više od ostalih jer želimo da identifikujemo bolest i da se borimo za živote ljudi, a ne za političke brojeve“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je u toku realizacija projekata novih kovid bolnica kako bi Srbija bila spremna za jesen i za zimu.

Potrudićemo se i da budemo među prvim zemljama u svetu koje će dobiti vakcinu jer to stvara veliku prednost u ekonomiji, kad i 15 dana znači mnogo, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je peticija protiv Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa, koju je do sada potpisalo više od 700 lekara, „iživljavanje nad najboljim lekarima u Srbiji“.

„Dva meseca 60 odsto minimalca“

Država će za naredna dva meseca dati po 60 odsto od minimalaca za sve radnike u malim i srednjim preduzećima i kod preduzetnika, a za najmanje još jedan mesec odložićemo plaćanje poreza i doprinosa, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u Drugom dnevniku RTS najavio i projekat „Moja prva plata“ u kojem će država devet meseci sa po 20.000 dinara poslodavcu finansirati platu jednog novozaposlenog srednjoškolca, a sa 24.000 dinara platu savakog novozaposlenog sa diplomom više škole ili fakulteta.

Dali smo do sada 1,36 milijardi za 12.000 preduzeća u Srbiji pod najpovoljnijim uslovima, rekao je Vučić i, nabrajajući dosadašnja ulaganja iz paketa ekonomskih mera, ocenio da Srbiji u ekonomiji u uslovima pandemije „ide manje loše“ nego drugim zemljama.

„Moramo voditi računa o stopi javnog duga, ona je sad 57,2 odsto brutonacionalnog dohotka, a gledaćemo da ne pređe 60 -61 odsto BDP“, rekao je Vučić, navodeći da je u mnogim evropskim zemljama je stopa javnog duga skočila iznad 120 ili 150, u Grčkoj čak više 200 odsto.

„Nagađanja u medijima ko će ući u Vladu ‘sve laž do laži'“

Vučić izjavio je danas da nisu tačni navodi i nagađanja u medijima o tome ko će činiti buduću Vladu Srbije, nakon izbora koji su održani 21. juna na kojima je SNS osvojila apsolutnu većinu u republičkom parlamentu.

Vučić je u Drugom dnevniku RTS-a rekao da su informacije koje su se poslednjih dana pojavile u medijima „bukvalno sve laž do laži“.

On je rekao da će prvo biti formirana pokrajinska Skupština, „do 3. avgusta“, a zatim i Skupština Srbije, do 4. avgusta.

Vučić je rekao da će nova Vlada Srbije biti izabrana krajem avgusta.

„Svi u regionu se naoružavaju neverovatnom brzinom“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se svi u regionu naoružavaju neverovatnom brzinom i ocenio da se „nešto čudno dešava“.

„Danas sam dobio izveštaj za ceo region i zabezeknuo sam se, jer dva i po meseca nisam pogledao taj izveštaj. Imamo ogroman zaostatak u oklopnim točkašima prema Hrvatskoj, imamo ogromne probleme s obukama i dodatnim naoružavanjem kosovske vojske“, rekao je Vučić za RTS.

Ljude u namenskoj industriji Srbije Vučić je pozvao „da se uozbilje“ i dodao da će narednih dana „ponovo dobiti ogromnu podršku države“.

Povodom medijskih navoda da tenkovi iz Nemačke stižu na Kosovo, Vučić je rekao da je tražio od obaveštajne agencije „sve podatke“ o tome.

„Ne isključujemo mogućnost da dobiju oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i za uništenje helikoptera i nisko letećih aviona, kao i „Hekler-Koh puške G-36“. Mi smo nabavili belgisjke „Skar“ puške, unapređujemo našu modularnu pušku u Kragujevcu“, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija nije mogla da dobije „Hekler-Koh“ puške od Nemačke kada ih je tražila i da je morala da se opredeli za belgijske „Skar“ puške.

„Nadam se da to naši nemački partneri neće da urade“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao i da je to što su SAD u jednom trenutku rekle da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na Kosovu dovelo do toga da druge članice NATO „žele da ulažu više u podršku albanskoj vojsci“.

„SAD, EU i Priština imaju isti stav o nezavisnosti Kosova“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da o rešavanju kosovskog pitanja SAD i EU imaju iste stavove kao predstavnici Prištine.

„Mi se (tokom dijaloga) u Briselu ne suprotstavljamo Albancima, svejedno je da li razgovarate s Albancima ili SAD i EU. Oni isto misle i isto nam žele. Žele nezavisnost Kosova u okvirima i granicama današnjeg, kako su ga Albanci proklamovali, nezavisnog Kosova“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da će „manevarski prostor“ Srbije biti skraćivan, između ostalog, i „pravljenjem jedinstvene albanske vlasti protiv Srba u Bujanovcu“.

Naveo je da se obradovao kada su predstavnici Albanaca iz Preševske doline na konsultacijama o novoj vladi tražili od njega da ih „integriše u sistem“, ali je dodao da su oni sutradan otišli u Albaniju i odlučili da formiraju vlast u Bujanovcu bez Srba kojih ima 42 odsto.

„Rasturite Srbe na lokalnom nivou, izbacite 42 odsto stanvoništva, ali zato tražite da uđete sa jedan odsto u centralnu vlast u Beogradu. Mislim da oni žele da mogu u jednom trenutku da nas ucenjuju različitim vrstama pritisaka do podizanja štrajkova i svega drugog u kojem će da govore da se to dešava u Bujanovcu i Preševu“, rekao je Vučić.

On je kazao da „svi, osim Rusije i Kine“ hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova, i dodao da bi Srbija bila „izolovana, prokazana i gotova kao zemlja“ ako njeno rukovodstvo ne bi otišlo na pregovore s predstavnicima Kosova.

Naveo je da SAD nisu napustile pregovore o Kosovu i da očekuje „još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari