Vučić nije pametan, a Đilas nije posebno darovit političar: Žarko Korać o spekulacijama o budućoj saradnji dvojice političara 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i lider SNS pametan političar on bi ponudio opoziciji, odnosno Draganu Đilasu, lideru SSP, ulazak vlast, ali on to – nije – kaže za Danas Žarko Korać u odgovoru na pitanje da li mu se čine realne i zasnovane spekulacije o tome da bi budući sastav vlade mogao da bude kombinacija ova dva politička faktora.

S druge strane, smatra on, ni Dragan Đilas nije naročito politički darovit, iako je, napominje naš sagovornik, inteligentan.

– Koliko vidim, on misli da posle poraza opozicije na izborima jedini put ka vlasti je putem malih koraka, što je naravno politički vrlo rizično za njega – kaže Korać.

Spekulacije o ovakvom ishodu u susretu formiranja vlasti, nakon aprilskih izbora, podrazumevaju da bi u tom slučaju stranka Ivice Dačića, Socijalistička partija Srbije, otišla u opoziciju, odnosno da bi posle deset godina partnerskog odnosa sa naprednjacima, socijalosti ostali bez funkcija.

– Praviti koalicionu vladu sa nekom opozicionom strankom se skoro uvek dešava samo u odnosu na izborni tezultat. Aleksandar Vučić u ovom trenutku to ne mora da radi a pored toga njegovo shvatanje politike kao gladijatorske borbe bez kompromisa je protiv toga.
Ima on još uvek razne mogućnosti da stvori skupštinsku većinu. Recimo da ponudi Draganu Markoviću Palmi mesto ministra i izdvoji njegove poslanike uz zajedničke poslaničke grupe sa SPS. Ima i drugih mogućnosti… – kaže Žarko Korać.

U kontekstu očekivanja da buduća vlada uvede sankcije Ruskoj Federaciji i „pritiska“ zauzimanja jasnog proevropskog opredeljenja od strane zapada, što bi isključilo proruski kapacitet čiji je nosilac SPS, Žarko Korać kaže da bi pametan političar pokušao da uvede Đilasa u vlast i time podeli odgovornost, ali i da Vučić to nije.

Kako dodaje, siguran je da u razgovoru Đilasa sa Vučićem nije bilo razgovora o učešću u vladi.

Podsetimo, Evropske obaveštajne službe su izradile analizu u kojoj se ocenjuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da preduzme korake na domaćoj i međunarodnoj sceni kako bi odložio svoj raskid sa Rusijom, a u međuvremenu nastavio da pridobije ustpuke Zapada.

U tom „tajnom“ dokumentu koji je pre dva dana objavila Radio Slobodna Evropa piše da postoje indicije o „zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi ‘trojanskog konja’ koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi“.

Spominje se da je Dragan Đilas nekoliko puta pred izbore odbacio saradnju sa SNS, ali da je saradnja između njega i Aleksandra Vučića postala izglednija posle ličnog sastanka sredinom aprila i najave mogućih prevremenih gradskih izbora u Beogradu na jesen 2022. ili proleće 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari