Vučić nosilac svih lista SNS, Grujičić prva na republičkoj, Šapić na beogradskoj 1Foto: Vojin Radovanović

Aleksandar Vučić biće nosilac svih lista Srpske napredne stranke u aprilu, saopštila je Ana Brnabić nakon sednice Predsedništva SNS-a i zasedanja Glavnog odbora te stranke u Kombank dvorani u Beogradu.

Ana Brnabić je medijima nakon sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS izjavila da je jednoglasnom odluku odlučeno da će nosilac liste na svim izborima biti predsednik SNS Aleksandar Vučić. Ime liste će biti „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Za ovo geslo su se odlučili jer sve što su uradili – uradili su zajedno sa narodom, rekla je Brnabić.

Prva na parlamentarnoj listi biće prof. dr Danica Grujičić, nekada kandidatkinja za predsednika Socijaldemokratske unije.

Drugi na listi biće Stojan Radenović, najcitiraniji matematičar, koji je doprineo rezultatu na Šangajskoj listi, rekla je Brnabić.

Poverenica beogradskog odbora SNS navela je i da će treća na listi biti Jelena Begović, najveći stručnjak u oblasti genetike i molekularne biologije, koja je „pomogla da otvorimo dve najsavremenije laboratorije Vatreno oko u Beogradu i Nišu i time omogućila da testiramo na dnevnoj osnovi veliki broj ljudi i da se tako borimo protiv kovida“.

Tu su i Lazar Ristovski, dr Marija Zdravković, prof. Žika Bujklić, stonoteniserka Borislava Perić Ranković, Jovan Kolundžija, Marko Kešelj, Jadranka Jovanović, borac sa Košara Ivan Antić.

Nosilac beogradske liste kako je ranije najavljeno biće Aleksandar Šapić.

Radojičić verovatno na listi

Na pitanje novinara Danasa hoće li aktuelni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić biti na beogradskoj listi i da li je stranka zadovoljna njegovim aganžmanom, jer se u medijima više pojavljivao njegov zamenik Goran Vesić, poverenica SNS za Beograd odgovor je počela Đilasom.

Beograd smo morali da vadimo iz bunara u koji ga je uterao Đilas sa dugovima koje smo morali da vratimo, kao i dugove samostalnim umetnicima i da smanjimo broj nezaposlenih. Za osam godina je urađeno mnogo, došli smo do jednocifrenog broja nezaposlenih, do Beograda na vodi. A sve što je urađeno je uradio tim a ne neko lično, ni Radojičić ni Vesić. Zato su važni izbori da bi imali tim, rekla je Brnabić.

Na ponovljeno pitanje – odgovara da „veruje da će Zoran Radojičić biti na listi“.

Imamo rezultate sa kojima izlazimo, ali i pored toga izboru neće biti laki, rekla je Brnabić.

– Predsednik Vučić je sednicu GO završio rečima da treba da se setimo koliko su nas vređali naši politički protivnici i mediji koji im služe svig ovih godina, svakodnevno, koliko su lagali i o nama i o našim porodicama. Sada je vreme da na to odgovorimo, demokratski tako što ćemo pobediti kao nikada do sada. Zato pozivam sve da izađu na izbore i da pokažu da Srbija hoće da se menja, navela je Brnabić, obećavaju da prosečna plata na kraju mandata nove vlade bude hiljadu evra a penzije 500 evra.

Rekla je i to da će koalicija „Moramo“, koju je nazvala „fon Kramon koalicijom“, aludirajući na veze ove koalicije sa Violom fon Kramon, razgovarati sa Dverima, što znači da su spremni na sve samo kako bi pobedili SNS.

Odluka o predsedničkom kandidatu će uskoro biti doneta na sednici, ali kaže da nije tajna da SNS želi da Vučić bude kandidat, jer je to najbolje za Srbiju.

-Aleksandar Vučić još razmišlja o kandidaturi, navela je Brnabić.

Žele da imaju samostalnu većinu, jer, kako kaže, svi će se sa svakim dogovarati kako bi ih pobedili.

Važno nam je bilo da listom kažemo da nije stranka važna, Srbija je važna. Ako imate ljude koji će da podrže, a ne treba im funkcija jer su već ostvareni, kaže Brnabić.

Upitana za debatu, kaže da je za nju uvek spremna, ali je problem to što sa druge strane imate one koji vole da vređaju preko tastature, ali neće da se odazovu na debatne emisije i duele na koje je SNS, kaže, uvek spreman da ode.

O ekološkim protestima i kampu kod Predsedništva kaže da je ekološke aktiviste primala milion puta na sastanak i da imaju njen broj telefona, te da može da pokaže poruke koje su razmenjivali. I Manojlović i ostali, kaže, znaju da su im svi zahtevi i „hirovi“ ispunjeni na inicijativu predsednika Vučića. Ispunjen je kaže i zahtev Zlatka Kokanovića i Ne damo Jadar, da se stavi tačka na RioTinto. „RioTinto nema ništa u Srbiji, samo zemljište koje su kupili, a koje ne možemo da im oduzmemo jer je privatno“, navela je Brnabić i dodala, opet, da među onima koji kampuju i protestuju ima i onih koji su doveli RioTinto u Srbiju.

Na opasku novinarke da ekolozi danas traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma i Bora, Brnabić kaže da Manojlovića inicijativa nije bila po zakonu, da mu je suđeno da Vladin tim sa njim sedne i zajedno da je usklade sa zakonom, ali da se Manojlović više nikada nije javio i istekao je rok od 15 dana. Rekla je da je to izvrgavanje ruglu parlamenta i Vlade. Čeka odgovor pravne službe da li se zabrana odnosi na Riotinto jer on ne iskupava litijum i bor, već jadarit.

Šta ako se sutra pojavi kriptonit, za koji nećemo znati kao što nismo za jadarit? Da li ćemo moći da ga iskopavamo ako u njemu bude bilo litijuma, a mi smo to zabranili? – kaže Brnabić.

Kvote na listi su dobili svi koalicioni partneri, a Brnabić će na listi biti iza 13-14 mesta.

Brnabić je izbegla da odgovori hoće li na listi biti ministar odbrane Aleksandar Vulin.

 

Među prisutnima je bio i član GO SNS Damir Handanović.

Na ulazu novinare dočekivao je štand za akreditacije, a svi prisutni morali su da prođu kroz metal detektor.

Novinarima nije bilo omogućeno da prisustvuju samom GO, a izjave su davati u Maloj sali Kombank dvorane, saznaje reporter Danasa.

Medijima se nije obraćao predsednik Vučić, već premijerka Ana Brnabić, inače poverenica Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke.

Prisutni su bili i glumac Bule Goncić i Branko Kockica, koji je ispozirao za kamere.

Došli su i Goran Vesić, Branislav Nedimović, Aleksandar Šapić, Nebojša Bakarec, Boško Ničić, Vladimir Đukanović, Tomislav Momirović, Aleksandar Martinović, Darko Glišić, Zoran Đorđević.

U društvu ministarke za kulturu Maje Gojković došla je premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Vučić je ušao na bočni ulaz u veliku salu Kombank dvorane, izbegavši tako novinarske objektive, a njegov ulaz je propratio aplauz prisutnih. Kako je predsednik ušao – tako su se vrata sale zatvorila.

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) počela je nešto posle 11 časova u Kombank dvorani u Beogradu, a nakon toga i planirano zasedanje Glavnog odbora stranke.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da u stranci neće biti čistke, već velikih promena.

„Ne volim tu reč. Što se tiče čistke to je karakteristično za neke druge stranke, oni izbacuju ljude koji se sa predsednicima stranaka ne saglase. Videli ste kod nas, na referendumu je pola stranke vodilo kampanju protiv i nikome dlaka sa glave nije falila“, rekao je Vučić za TV Pink.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari