Vučić nudi beogradske izbore u decembru, opozicija mu odgovorila 1Printskrin RTS

Deo opozicionih partija različito tumači ponudu predsednika Srbije, Aleksandar Vučića, da se beogradski izbori održe u decembru. Jedni ih jedva čekaju, drugi smatraju da on laže i da ne nudi nikakve izbore, dok treći podsećaju da postoje jasni uslovi za izlazak na izbore.

Vučić je sinoć u vanrednom obraćanju javnosti rekao da vanredni lokalni izbori u Beogradu, ako opozicija to želi, mogu biti održani u decembru ove ili na proleće naredne godine, ali i dodao da opozicija ne odlučuje o tome da li će istovremeno biti održani još neki izbori.

On je naveo da je „nudio“ vanredne beogradske izbore „50 puta“, ali da mu niko nije tražio novo glasanje u glavnom gradu.

„Hoćete beogradske izbore, dobićete ih. Kažite samo da li hoćete u decembru, aprilu ili maju. Pružićemo tu mogućnost u svakom trenutku a da li će biti još nekih izbora, to je druga stvar. O tome ne odlučujute vi, to ćemo još da vidimo“, kazao je predsednik Srbije.

Opozicija smatra da će izvesno pobediti na izborima u Beogradu, ali nikako da jasno i glasno kaže kada ih hoće, pa da Vučić ispuni ili ne ispuni spostvene reči. Iz opozicionih partija stižu zahtevi i za razdvajanjem izbora, ali ni Vučić nije politički naivan, pa im poručuje da neće moći da određuju koji će sve izbori biti održani.

Vučić ne govori istinu

Borko Stefanović, potpredsednik SSP, za Danas kaže da predsednik Vučić ne govori istinu.

– Stranka slobode i pravde i Dragan Đilas su ponavljanje beogradskih izbora tražili više desetina puta u ovih 16 meseci. Aleksandar Vučić je pet dana posle razgovora sa Draganom Đilasom obećao građanima Beograda, a ne opoziciji, ponavljanje izbora. Tada je javno rekao da je pitanje legitimiteta najvažnije u politici i da vlast koja je dobila manje glasova od opozicjje nema legitimitet. Danas tvrdi suprotno. Iznenada zaboravlja da je SNS manipulacijama sa odbornicima desinice poništila volju birača koji su 70.000 glasova više dali opoziciji i jasno rekli da ne žele da Beogradom vlada SNS – objašnjava on.

Kako dodaje, 16 meseci Stranka slobode i pravde sa svojim partnerom Pokretom slobodnih građana traži izbore u Beogradu, upravo zbog jasno iskazane izborne volje Beograđana.

– Pozivamo Aleksandra Vučića da ne pogazi u potpunosti reč koju je dao, obećanje koje je dao Beograđanima i da pokrene proces koii vodi izborima u Beogradu do kraja godine. Pozivamo ga da traži od Aleksandra Šapića da podnese ostavku, ukoliko ga ovaj uopste sluša i da se krene u proces održavanja beogradskih izbora. Ne samo zato što je obećao, vec zato sto vlast u Beogradu nema legitimitet zbog broja glasova koji su dobili na izborima, ali i zbog činjenice da je danas taj broj još manji – navodi on.

Prema njegovim rečima, Beograd hoće promene, a Beograđani neće više ni Šapića, ni Vučića.

– I to zna i Aleksandar Vučić i zato i ne raspisuje izbore u strahu od izbornog poraza koji je neminovan – smatra on.

„Spremni smo za izbore“

A Dobrica Veselinović, jedan od lidera Zeleno levog fronta i Ne davimo Beograd, za Danas kaže da su spremni za izbore u Beogradu. On navovi da misli da to može reći i za kolega i koleginica iz gradske opozicije, sa kojima dobro sarađuje.

On navodi i razloge zbog kojih jedava čekaju izbore u glavnom gradu.

– Beogradu je potrebna promena, jer desetogodišnja vlast SNS-a i SPS-a ništa nije uradila da pripremi grad na klimatske promene, reši probleme saobraćaja, zagađenja, odgovori na stambenu krizu već nastavlja politiku korupcije, politiku privatizacija javnih dobara, uništavanje prirodne sredine i omogućava bujanje investitorskog urbanizma – ukazuje on.

Kao drugi razlog on navodi, to da o izborima govori i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doduše, vešto se već mesecima praveći da nije video pozive opozicije da se oni i dese.

– A takođe je i više nego očigledno da samo gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ne sme i ne želi na izbore – kaže on.

Kako dodaje, postoje preduslovi i okolnosti koje su veće od izbora, a to su dubinski uzroci i sistemski problemi koje su osvetlile tragedije koje su se dogodile u Mladenovcu i u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’.

Vučić nudi beogradske izbore u decembru, opozicija mu odgovorila 2
A. Popović

– Protesti koji su počeli u Beogradu i raširili se po celoj Srbiji kažu da građani žele Srbiju bez nasilja i zahtevi koji su uspostavljeni su vrlo zdravorazumski – a to je da REM konačno počne da vrši svoju funkciju i da se dođe do unormaljivanje medijskog diskursa. Osim toga, ne smemo zaboraviti da desetine hiljada građana traži ostavke funkcionera SNS-a koji ne zaslužuju da budu na tim funkcijama – podseća Veselinović.

Izbori u glavnom gradu odgovaraju i Narodnoj stranci, ali pod jednim uslovom.

Potpredsednica NS Sanda Rašković Ivića za Danas kaže ipak da bi trebalo da budu odvojeni od parlamentarnih.

– Izbori u Beogradu treba da budu idvojeni od parlamentarnih, i u tom slučaju Narodnoj stranci odgovara i da budu za mesec dana –

Skretanje pažnje sa nasilja u Bačkoj Palanci

Zoran Lutovac, lider DS, pak smatra da Vučić ne nudi nikakve izbore, da priča koještarije kako bi skrenuo pažnju sa nasilja u Bačkoj Palanci i sa zahteva građana koji protestuju protiv nasilja već 14 nedelja.

– Još jednom smo imali priliku da vidimo tehniku njegove proagande: organizuje obraćanje, govori o privrednim uspesima, povećanju plata i penzija i planovima za budućnost, a onda na kraju preko nameštenih pitanja odgovori na problematčna pitanja zbog kojih je, u stvari, sve organizovao – objašnjava on.

Kako dodaje, sve je upakovano tako da ti problemi izgledaju beznačajni u odnosu na predstavljene uspehe i obećanja.

– Na kraju samouvereno nudi lažne izbore bez slobode medija, sa ucenama, pritiscima, kupovinom glasova, krađama da pokaže svima kako je nepobediv – navodi Lutovac.

Upitan da li je DS onda spremna na bojkot izbora kao ih ipak bude u decembru, odgovara da ih neće biti.

Da postoje jasni uslovi za izlazak na zbore kaže Slavica Radovanović, poslanica Narodnog pokreta Srbije.

– Naš stav je nikakvi izbori dok se ne ispune zahtevi sa protesta – jasna je ona.

Izbora će biti kada to bude odgovaralo Vučiću, a ne opoziciji

A da se ne obaziru na Vučićeva zamajavanja kaže Zdravko Ponoš, lider Srbija centra.

– Tih izbora će biti onda kad odgovara njemu, a ne opoziciji. Sad mu se ubrzano komplikuju stvari pa mu izbori nisu više omiljeno sredstvo za odvlačenje pažnje javnosti od socijalnih problema i njegovog fijaska na Kosovu. On bi najradije da više i ne mora da glumata da je Srbija parlamentarna demokratija. Da samo on kao plemenski vođa izabere svoju ekipu, kao i do sada, a da se više i ne pravi privid da tu narod nešto i nekoga bira – zaključuje Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari