Vučić obeležio deceniju na vlasti obilaskom Beograda na vodi - simbolu promene za naprednjake, "ambalaži bez duše" za ostatak građana 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Deset godina posle izbora 2012. kada je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade, Vučić je odlučio da obeleži obilaskom gradilišta u projektu „Beograd na vodi“, za njega i naprednjake simbolom promene i napretka Srbije, a za ostatak građana jedne od najvećih afera koja obeležava ovaj režim.

Vučić je sam rekao da obilazak „Beograda na vodi“ nije slučajno izabran već iz simboličkih razloga i budućih planova, jer taj projekat pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko napreduje.

On je u obilazak ovog dela grada, u koji vrlo često ide, poveo i trenutnog ministra finansija Sinišu Malog, bliskog saradnika i jednog od glavnih aktera koji je u ulozi gradonačelnika Beograda zaslužan za realizaciju izgradnje stambeno-poslovnih objekata na obali Save, posle bespravnog rušenja objekata u Savamali, priobalnom delu glavnog grada 2016.

Godine kada se SNS, odnosno Vučić, u to vreme premijer, posle poplava 2014. i smanjenja plata i penzija, konsoliduje posle pada rejtinga i zauzima gotovo sve poluge vlasti što će kulminirati prelaskom na funkciju predsednika 2017.

Od tada je njegov rejting u stabilnom stalnom rastu zahvaljujući, između ostalog, sve slabijoj opoziciji i dominaciji u medijima sa nacionalnom ferekvencijom koji i danas veličaju njegove desetogodišnje zasluge.

Osim Malog u obilasku radova na Kuli Beograd, bio je i novopečeni gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, ali mu Vučić nije pridavao ni upola pažnje koliko je Malom sa kojim se slatko smejao prepričavajući novinarima kako mu Mali sa bazena šalje tekstove iz medija u kojima piše da će biti novi premijer.

Informaciju o tome ko će biti mandatar, javnost će dobiti, kako je Vučić najavio, za desetak ili 12 dana, a saznali smo i da će cena struje biti povećana toliko da ne utiče na standard najsiromašnijih, kao i da će cena hleba „Sava“ biti najviše 53 ili 54 dinara.

Najavio je i ključih osam meseci pred Srbijom i Evropom, ali I da će država obezbediti mir, stabinost i sigurnost za građane u krizi koja traje već dve i po godine od početka pandemije korona virusa i nije samo zdravstvena već je i ekonomska i socijalna.

Arhitekta Dragoljub Bakić, za Danas kaže da je „Beograd na vodi“ možda za Vučića simbol napretka ali da za njega nije.

– To je najveća urbanistička sramota Beograda bez obzira koliko se oni ponose time. Tu je sve pogrešno, od namene do kapaciteta. I tek će proizvoditi probleme i kanalizacione, vodne, strujne…Tu nije mesto za dva miliona kvdrata. Mi još i ne znamo kako će to da izgleda jer nikada nismo videli plan već samo maketu i ništa drugo. Nikad nismo saznali ni ko je to pravio ni čija je to profesinalna ideja. To je sve jedna velika civilizacijska sramota Beograda što se stručne strane tuče. To ne može da bude javni interes. Tu je sve protiv javnog interesa – navodi Bakić komentarišući to što je Vučić obilaskom ovog projekta obeležio deset godina uspona na vlasti.

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže da pretpostavlja da je Vučić doneo ovu odluku zato što smatra to svojim najznačajnijim delom, takoreći „ukrasom“ Beograda.

– Da sam kriminalista, možda bi bilo prirodno da pomislim da ima potrebu da se stalno vraća na mesto svog (ne)dela – navodi ona za Danas.

A satiričar i televizijski voditelj Zoran Kesić smatra ovaj Vučićev potez sasvim prirodnim i adekvatnim.

– Sterilni raskoš stakla i betona, nepripadajuća rugoba na licu grada, lažni sjaj za novu elitu, ambalaža bez duše sa mirisom osveživača prostorije – to jeste 10 godina ove vlasti. Ogromno, monstruozno ništa sa pali-gasi lampicama – zaključuje Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari