Vučić: Odgovoriću detaljno na laži vladike Grigorija u Skupštini 1Ilustracija Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da o nastavku dijaloga sa Prištinom i statusu Kosova nema i neće biti razgovora dok ne budu ukinte takse na robu iz Srbije i dodao da su razgovori sa predstavnicima kosovskih Albanca mogući jedino o „lepom vremenu“ i „bokserima iz Prištine“.

Vučić je, nakon sastanka u Predsedništvu sa predstavnicima Srbima sa Kosova, istakao da se pripremaju oštre i snažene protivmere, ali da će one biti ograničenog karaktera, uz nastojanje da tim merma ne bude pogođeno srpsko stanovništvo na Kosovu.

On je rekao da će te mere biti objavljene nakon predstojećeg sastanka početkom jula. Vučić je apelovao da međunarodna zajednica i predstavnici zemalja Kvinte spreče nove provokacije i akcije Albanaca i namere kosovske policije da uhapsi više Srba sa severa Kosova, uz ocenu da bi te akcije doprinele i novom iseljavanju Srba sa Kosova.

Vučić je izjavio da je neistina ono što je vladika Diseldorfa i Nemačke Grigorije govorio da se dešavalo na Saboru Srpske pravoslavne crkve, ali da će detaljno ispričati kako je bilo na sednici Skupštine u ponedeljak.

„Vođen je stenogram i detaljno ću govoriti, citiraću“, rekao je Vučić, posle sastanka sa Srpskom listom.

„Istina je da je njih petorica vodilo hajku protiv mene, ali sam istinom uspeo da uzdrmam tih pet i da vide da nije lako sa onim kome je čista savest i nije ništa ukrao“, rekao je Vučić.

On je rekao da je bio dogovor da sve ostane „u četiri zida“ i da je mislio da samo u partijama ima „denuncijanata“.

Bez ukidanja taksi, možemo da pričamo o lepom vremenu

Vučić: Odgovoriću detaljno na laži vladike Grigorija u Skupštini 2
Foto: Beta/Milan Obradović

Vučić je izjavio da je država spremila „ograničene“ mere, od kojih su neke, kako je rekao, „vrlo snažne i oštre“ kao odgovor na odluku Prištine da ni posle devet meseci ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije.

On je kazao i da će nemačku premijerku Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona upoznati sa odgovorom Srbije na „anticivilizacijske i protivpravne takse“ Prištine na sastanku 1. jula u Parizu ali i da će im reći da nastavka razgovora o statusu Kosova neće biti dok takse ne bude ukinute.

„Ko je mislio da će se u Parizu razgovarati o rešenju za Kosovo treba da zna da smo se danas dogovorili da razgovora neće biti dok ne ukinu takse. Bez ukidanja taksi, možemo da pričamo o lepom vremenu, kako je bilo dobrih boksera u Prištini ali dijaloga nema dok ne počnete da poštujete norme međunarodnog javnog prava, to će biti moja poruka Angeli Merkel i Emanuelu Makronu“, rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost zbog kako je rekao, pripreme akcija hapšenja više desetina Srba na severu Kosova i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da to spreče.

„Molimo, upozoravamo, zahtevamo od medjunarodne zajednice da to spreči jer u ludilu u Prištini oko borbe za rejting, uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike Kvinte da pokušaju da spreče nove provokacije Prištine koje u krajnoj instanci imaju za cilj iseljavanje Srba sa severa Kosova“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari