"Zato što oluju doživljava kao direktnu konkurenciju": Sagovornici Danasa o tome što je Vučić prećutao štetu od nepogoda 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Aleksandar Vučić je veća štetočina od oluje, jer nemamo sistem ranog upozorenja građana, ni SMS obaveštenje o nadolazećoj nepogodi, a vlast nažalost i dalje troši novac građana na nepotrebne i skupe projekte. Ipak, čekajući bolje vremenske prilike, možemo da čekamo i bolje vreme koje samo što nije tu.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući to što se predsednik Srbije nije osvrnuo na veliku materijalnu štetu koju su građanima, gradovima i mestima u Srbiji naneli naleti oluje tokom protekle nedelje.

Iako je još 19. jula vraćajući se iz Brisela rekao da se vraća u Srbiju da se bavi nastalom štetom višećelijske oluje koja je tada uzimala maha, on se više povodom toga nije izjašnjavao. Osim što je posle vežbe na Pasuljanskim livadama, oluju pomenuo posredno, jer je morao da odgovori na pitanje o povredama trojice vojnika jer je drvo palo na šator, a vest o tome je prećutana.

Njegov odgovor je, treba reći mnoge zaprepastio.

Dragana Rakić, potpredsednica DS, ukazuje za Danas da Aleksandar Vučić oluju doživljava kao direktnu konkurenciju u borbi za titulu najveće nepogode.

– Zato nije rekao ni reč o oluji niti šteti koju je napravila. Ipak, je on veća štetočina jer je Srbiju ojadio za desetine milijardi evra – navodi ona.

A Igor Avžner, marketinški stručnjak, kaže da kao i uvek, ono što Aleksandar Vučić ne pomene, nije ni vredno pažnje.

– Bar kad su u pitanju mediji pod kontrolom stranke čiji je član. A njih je većina, uključujući i javni servis. Jer kao i da živimo u naslovu filma: “Privatni poroci, vrline javne”. Ipak, ako ne svi, onda su se bar neki opasuljili na Pasuljanskim livadama, gde su povređeni vojnici Srbije. Što je sasvim normalno, po rečima Vrhovnog komandanta. Pa nisu oni manekeni. Nisu. Pored nevremena, za koje očigledno nije bilo vreme, nema ni protesta, pada kupovne moći, onemogućavanja novinara da profesionalno obavljaju svoj posao, botova, nasilja, raspada kompletnog sistema institucija. Nema – konstatuje on za Danas.

Ali dodaje, da tako čekajući bolje vremenske prilike, možemo da čekamo i bolje vreme.

– A ono samo što nije tu. Izbori za Predsednika SAD i parlamentarni izbori u EU 2024. nemaju potrebu za “teretom” nerešenog kosovskog pitanja. Dakle, nas očekuje bolje vreme. Nevreme i ozbiljne padavine stižu onima na vlasti. Ako ne pre, ono na proleće – najavljuje on.

Dok Robert Kozma, poslanik Ne davimo Beograd, zaključuje da bilo koja Vučićeva izjava ne bi mogla da sakrije bolnu činjenicu da ni posle katastrofalnih poplava iz 2014, vlast SNS-a i SPS-a nije uradila gotovo ništa na pripremi za reagovanje na vremenske nepogode koje su prouzrokovane klimatskim promenama.

– Mi nemamo ni sistem ranog upozorenja građana, ni SMS obaveštenje o nadolazećoj nepogodi, a to nisu komplikovani sistemi. Ova vlast nažalost i dalje troši novac građana na nepotrebne i skupe projekte, kao što je izgradnja raznih jarbola, šljaštećih fontana ili nacionalnih stadiona, a ne bavi se zaštitom građana kroz ulaganje u civilnu zaštitu. Suprotno od njihovog pristupa, mora se ulagati u uređivanje vodotokova i izgradnju kanalizacione mreže, javnu infrastrukturu i u pošumljavanje i obnovu šumskih pojaseva – jasan je Kozma za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari