Vučić otkrio spomen ploču posvećenu jasenovačkim žrtvama 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je danas na Starom sajmištu u Beogradu spomen ploču posvećenu žrtvama ustaškog koncentracionog logora „Jasenovac“, na delu reke Save od Brankovog mosta do mosta „Gazela“, koji su na njegov predlog gradske vlasti proglasile Obalom jasenovackih žrtava.

Vučić je tom prilikom rekao da je Staro sajmište, pored logora na Banjici, bilo jedini logor smrti u gradu, „za razliku od ostalih gubilišta koje su krili od građana“.

Podsetio je da ustaški logor „Jasenovac“ predstavlja „jedno od najstrašnijih gubilišta“ na bivšim jugoslovenskim prostrima u Drugom svetskom ratu, odakle je tela ubijenih Sava izbacivala upravo na tom mestu.

„Ovom stratištu jedino možemo da suprotstavimo život. Naša obaveza je da taj život nastavimo. Srbija želi mir i Srbija želi život i sebi i svima drugima u ovom teškom trenutku koji je pogodio Evropu i svet“, rekao je Vučić.

Dodao je da „čovečanstvo nema pravo na treći svetski rat“.

„U budućnosti moramo da sačuvamo mir da više ništa i nikada ne bismo plaćali životima“, istakao je Vučić.

Ceremoniji povodom Dana sećanja Srbije na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma, 21. aprila, prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić, ministri, predstavnici Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari