Vučić povodom sastanka sa Kurtijem: Pokušaćemo da očuvamo mir i stabilnost 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Idemo u Brisel da bismo pokušali da očuvamo mir i stabilnost, nikome ne pretimo i samo želimo da obezbedimo poštovanje mađunardodnih pravila i normi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, komentarišući predstojeći sastanak u Briselu sa Aljbinom Kurtijem pod pokroviteljstvom EU, rekao da su Rezolucija 1244 Ujedinenjih nacija i Briselski sporazum dokumenti koji su i dalje na snazi.

To su važeći dokumenti i moraju da budu primenjivani i poštovani, naglasio je Vučić u izjavi novinarima na Vojnoj akademiji, posle obilaska novih sredstava koji se uvode u Vojsku Srbije.

Kako je istakao, Srbija u nastavku dijaloga u Briselu 18. avgusta želi da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, predviđenoj Briselskim sporazumom, a ne da „kupuje album za sličice i stavlja slike fudbalera, ili one iz žvaka“.

Vučić je naveo i da će, pre Brisela, razgovarati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, specijalnim američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom i drugim, „što se podrazumeva“.

Upitan o upotrebi tablica posle 1. septembra, kada ističe rok koji je dala Priština, Vučić je poručio da se na silu može sve, ali je pitanje dokle.

Nemojte da računate na to da možete da sprovodite pogrom i progon našeg stanovništva, upozorio je on, najavljujući da će u Briselu pokrenuti sva pitanja, a da li će to imati smisla ili neće, videće se, mada je on sklon da veruje da neće.

Vučić nije želeo da komentariše saopštenje EU od nedelje, u kojem se zvaničnici i Srbije i Kosova optužuju za podizanje tenzija.

Nemam nikakav komentar, tako je najbolje, objasnio je on i dodao da ne želi ni da komentariše retoriku kosovskog premijera Aljbina Kurtija, „to je njihova unutrašnja stvar“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari