Vučić: Poznajem Putina bolje od 99 odsto lidera u svetu 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

„Verujem da poznajem Putina bolje nego 99 odsto lidera u svetu, mislim da mogu da razumem šta mu je u glavi. Mislim da ga je Zapad iznenadio u prva tri, četiri dana, a onda je upao u situaciju „ja sad nemam kud, moram da se borim“. Sad više on iznenađuje Zapad nego, on njega – rekao je predsednik Aleksandar Vučić govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u svetu tokom gostovanja na televiziji Juronjuz Srbija.

Na početku razgovora, voditeljka Minja Miletić upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zašto u prethodnih osam godina nije želeo da se odazove njenim pozivima za intervjue dok je radila na drugoj televiziji (na televiziji N1, prim. aut.).

„Da hoću da se našalim, rekao bih – čekao sam da i Vi shvatite da treba da napustite N1, ali odgovoriću ozbiljno – ne bi bilo fer prema svim ljudima u Srbiji koji su primorani svakoga dana da slušaju uvrede na svoj račun od ljudi koji dele ih na glupe i pametne u takvom mediju“, naveo je Vučić.

On je rekao da je imao lični razlog, za koji je smatrao da je „jak“, i da nije problem što se vodi kampanja protiv njega, „niste ni vi ovde blagi“, dodao je predsednik, već je problem što se napada njegova porodica.

„Tamo da odem osećao bih se posramljen pred sopstvenom decom koja su neretko bila tema na toj televiziji. Ja sam navikao da trpim udarce ali da vam neko ko je dolazio 20 godina u kuću tog deteta, objavljuje slike dece i naziva ih kriminalcima“, rekao je Vučić.

On je istakao da pitanja ne bira, „ja odgovaram na svako njihovo pitanje, pokazujem poštovanje prema svim novinarima tamo“, govoreći o televiziji N1.

Kurti srušio Briselski sporazum, Kosovo je „dete“ Zapada

Među prvim temama bila je aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, gde su predstavnici Srba održavali proteste zbog odluke prištinskih vlasti da ne omogući glasanje na predstojećim srpskim izborima.

Vučić je rekao da je sada situacija „napeta i mirna“, a da su održane demonstracije „jedne od najvećih demonstracija koje su Srbi organizovali i na Severu i na Jugu. Ja sam srećan što su to uradili na miran način“, naveo je on.

On je optužio predstavnike Vlade Prištine – prvenstveno premijera Kosova Aljbina Kurtija, za „rušenje“ Briselskog sporazuma.

„Kada smo potpisivali Briselski sporazum, mi smo rekli da se srpske sudije integrišu u tzv. kosovsko pravosuđe, oni su to prihvatili kao odluku svoje države. Oni su to prihvatili i ne može Aljbin Kurti da ruši Briselski sporazum, da ih smenjuje zato što mu se ne sviđa da je ta žena bila u Beogradu. On ne može da ih smenjuje, kažem on jer znam da je on ovo radio“, naglasio je Vučić.

On je rekao i da policajci nisu napustili svoju dužnost jer ih je on lično zamolio da to ne čine.

Vučić je naglasio da „Briselski sporazum ne postoji“.

„Videćemo kako će to dalje da bude rušeno ili će neko pokušavati da zalepi na neki način. Ja se tome ne radujem, jer smo Briselskim sporazumom čuvali mir. Uspeli smo devet godina da čuvamo mir, ništa od naših nacionalnih interesa nismo izgubili“, naglasio je on.

Upitan zašto je sa prethodnim vlastima na Kosovu imao bolju saradnju, Vučić je rekao da su prethodnici Kurtija imali „realističniji pristup“ i razumeli potrebe Srba sa Kosova.

„Ali vi danas imate Ukrajinu. Kada imate Ukrajinu, onda svi u regionu, a posebno Albanci na KiM misle da je to idealna prilika za njih da traže prijem u NATO“, rekao je Vučić ističući da kosovski albanci za to „sasvim sigurno“ imaju nečiju podršku, aludirajući na zemlje Zapada.

„Kosovo je njhovo dete, oni su ga stvorili ubijajući Srbiju, uvek na štetu Srbije, oni misle da to rade ispravno i da je to potpuno normalno i oni su potpuno iskreni. Kao što sam ja iskren kad kažem da bi me bilo sramota da ne prećutim makar tog 24. marta“, rekao je Vučić.

On je odgovorio na koga je mislio kada je rekao da Srbiji postavljaju „zamku“ pojedini u regionu.

„Aljbin Kurti, Milo Đukanović, deo političkog Zagreba, deo političkog Sarajeva“, naveo je on.

Ne verujem da će Rusija biti isključena iz SB UN

Na temu sukoba u Ukrajini i krize koju to izaziva u celom svetu, Vučić je rekao da se Srbija trudi da „ne rizikuje“, kao i da treba sagledati drugu stranu medalje, ukoliko bi Srbija odlučila da uvede sankcije Rusiji.

„A šta ćemo da radimo u savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kada dođe pitanje Kosova i Metohije? Kako ćemo da izdržimo da čuvamo teritorijalni integritet? Kako i po kojoj ceni ćemo da dobijemo gas? Kako da kažemo onima koji nam nisu uvodili sankcije – e, mi ćemo sad da se obračunavamo sa vama“, naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta bi se desilo ako Rusija bude isključena iz Saveta bezbednosti UN, Vučić je rekao da on ne može da govori kao analitičar ali da ne veruje da će se to desiti.

Vučić je takođe govorio i o aferama koje prate njegovu vlast, kao i političkoj budućnosti jednog od njegovih ranije najbližih saradnika – Nebojše Stefanovića.

„Nebojša Stefanović ima pravo da se dokazuje svoim radom. Videćemo kako će se dokazati“, rekao je Vučić i dodao da on nema pravo na svoje lične reakcije i pokazivanje ličnog animoziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari