Vučić pozvao građane da učestvuju na referendumu 1Foto: Tviter/SNS SRBIJA

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na društvenoj mreži Instragram, u videu koji je objavljen na zvaničnoj stranici vladajuće partije, pozvao je građane da uzmu učešće u predstojećem referendumu, koji je zakazan za nedelju, 16. januar.

U spotu u kome se smenjuju kadrovi sa biračkih mesta iz ranijih izbornih ciklusa, gde se mogu videti građani koji sa maskama čekaju u redu za glasanje, a koji su u informativnim emisijama emitovale televizije sa nacionalnom frekvencijom bliske vladajućoj stranci, predsednik republike i lider SNS-a poziva ljude da učestvuju u odlučivanju.

– Ja pozivam ljude da učestvuju u referendumu. To nije partijski, to nije politički referendum. Ali ja mislim da je ovaj referendum važan za budućnost naše zemlje. Važan zbog toga što mi moramo da kažemo sebi hoćemo li da nastavimo svoj evropski put. Hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno pravosuđe i samostalno tužilaštvo. I zato je važno da izmestimo pravosuđe i rad tužilaštva iz svih državnih organa, da eksperti, da ljudi koji imaju poverenje sudija, tužilaca, budu ti koji će da odlučuju o postavljenjima najvažnijim u našem pravosuđu. I da nevezano za to ko je na vlasti uvek možemo da se ponosimo nezavisnim pravosuđem i samostalnim tužilaštvom – navodi Vučić u spotu.

Kako je i običaj više godina unazad, ispod objave nižu se komentari podrške pozivu predsednika, poput „naravno da izlazimo i zaokružujemo DA“, „podrška za predsednika Vučića“, „moji izlaze i zaokružuju DA“, „obavezno izlazimo i zaokružujemo DA“.

Pomenuta objava može se uzeti kao početak kratke kampanje vladajuće partije za izlazak na referendum. Republička izborna komisija je sa svojom kampanjom za izlazak na izjašnjavanje uz objašnjenje šta referendum u domenu pravosuđa menja, na televizijama sa nacinalnom frekvencijom, u spotovima koji se emituju uoči i posle informativnih emisija, započela nešto pre Nove godine.

U različitim videima, građani se obaveštavaju da će se 16. januara održati referendum o potvrđivanju akta o promeni Ustava Srbije, na kome će moći da se izjasne isključivo o odredbama koje se odnose na pravosuđe, izbor sudija i javnih tužilaca. U spotovima koji traju do jednog minuta, objašnjava se procedura prilikom izjašnjavanja, način na koji osobe sa invaliditetom mogu da ostvare svoje pravo, kao i preventivne mere protiv širenja Kovida 19 koje će se primenjivati na glasačkim mestima.

– Najkasnije pet dana pre dana glasanja biće vam dostavljeno obaveštenje sa adresom glasačkog mesta, na kome ćete moći da glasate, pri čemu glasanje možete obaviti i bez tog obaveštenja. Glasačka mesta biće otvorena za glasanje od sedam do dvadeset časova. Moći ćete da glasate samo ako na glasačko mesto ponesete važeću ličnu kartu ili pasoš. Glasanje je tajno i obavlja se iza paravana, čime se obezbeđuje tajnost glasanja. Glasa se tako što se na glasačkom listiću zaokruži reč „da“ ili „ne“ – objašnjava se u jednom od spotova RIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari