Vučić: Prištinska vlast demonstrira silu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti, povodom krize na Kosovu i Metohiji, izjavio da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, ali da je situacija ozbiljna i teška.

Vučić je optužio večeras kosovske vlasti da su, u vezi sa registarskim tablicama, prekršili sve dogovore o slobodi kretanja i da su to uradili uz najbrutalniji upad svoje policije na sever Kosova.

„Teško je kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je jedini cilj kako da prošire vlast, ili moć, a ne kako da učine nešto dobro za građane i onda vrlo teško dolazite do racionalnih rešenja“, rekao je on.

On je naveo da postoje dva sporazuma koja se tiču slobode kretanja, iz 2011. i 2016. godine. U Prištini su, kaže, na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Ocenio je da tamošnja vlast demonstrira silu.

„Još sinoć smo znali da Priština planira pokret specijalnih snaga na sever“, istakao je predsednik i podsetio da je to šesti put da upadaju sa oklopnim vozilima, dugim cevima, snajperistima.

Kako je rekao, jutros nešto posle šest časova kosovske snage su prešle na sever KiM, a to je, navodi, šesti put kako se to desilo.

„To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavljenih na mnogo mesta koji su valjda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima“, rekao je Vučić.

Istakao je da su jedinice sa dugim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije.

Naveo je da se sa Beogradom niko nije dogovarao i da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine.

„Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je cilj samo da prošire vlast, onda je vrlo teško doći do racionalnog rešenja“, rekao je Vučić.

„Skidaju tablice suverene i međunarodno priznate države“

Predsednik Vučić je naveo da su na administrativnom prelazu zaustavili i vozilo iz Vranja sa bolesnicima, i skidali tablice jedne suverene države, jer se njima te tablice ne sviđaju.

Vučić je pokazao i fotografiju ambulantnog vozila iz Vranja koje je, kako kaže, prevozilo bolesnike, a koje je zaustavljeno na administrativnom punktu.

„Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija zato što se njima te tablice ne sviđaju. Kažu pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše niti je ikada pisalo niti je to moguće. To ne piše i nije pisalo nikada i nigde“, naglašava Vučić.

Vučić: Prištinska vlast demonstrira silu 2
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ističe da su u Prištini rešili da svoju odluku sprovedu na silu, pa su, kako kaže, ceo dan demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku.

„Pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u medijima – više nije problem KM ili Priština, to je malo jutros bio problem, sada više ni to nije problem. Problem je i ako naiđe vozilo vranjskih tablica“, kaže Vučić.

Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je po odredbama Briselskog sporazumu.

Istakao je i da Priština već 3.076 dana odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

„Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou da bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima“, kaže Vučić.

Ističe da su onda predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali ne mogu da ispune.

„Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama. Sad pitam one koji o tome pričaju šta je Srbija uradila, čime smo iz ugrozili, koja je to stvar koju smo uradili protiv njih, osim što ih ne poštujemo kao državu, što i nisu“, rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata.

Vučić: Odbio sam sve predloge, sutra o dodatnim potezima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je odbio sve navodno kompromisne predloge u vezi sa situacojom na Kosovu i rekao da neće ni da razgovara o tome, ali nije naveo od koga su predlozi stigli, ni šta je bilo ponudjeno.

On je dodao da strpljenje Srbije nije bezgranično, da se „na silu može sve ali da se Srbi neće saglasiti sa tim potezima“.

„Ukoliko se nastavi ugrožavanje imovine Srba sa severa Kosova, pozvaćemo KFOR i NATO da zaštite živote i imovinu srpskog življa, ali pogrom iz 2004. i progon nećemo dozvoliti“, rekao je Vučić.

Najavio je da je sutra sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a da će se pre toga sastati sa zemljama kvinte „da vidi šta hoće od njega“.

„Mi želimo kompromise, ali najvažnije je da se poštuju sporazumi, da ne postoje dvostruki aršini i da se bar malo smanji stopa licemerja prema Srbiji“, rekao je Vučić.

Pozvao je narod da ne naseda na provokacije, iako, kako je naveo „znaju ljudi gde su im snajperska gnezda, i koje oružje imaju“ .

On je izrazio nadu da Srbija neće morati da preduzima ekonomske mere jer to neće biti dobro za čitav region.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Srbija uvek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog.

„Smisao dijaloga sada ne vidim jer neko nije objasnio čoveku da pokrjina ili država, kako god je zvali, mora da poštuje ono što potpiše“, rekao je Vučić i dodao da će uvek da odgovori svima i da ne želi da se dodovorava „zato što se bliže izbori“.

Vučić je više puta kritikovao Euleks zbog izjave da će doći da pomognu ako ih pozove kosovska policija, i više puta pitao „imaju li još nekog da pozovu na nenaoružan narod“.

Vučić: Uveren sam da Lajčak i Borel nisu podstakli Prištinu na potez sa tablicama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je uveren da EU nije podstakla Prištinu da donese odluku o zameni srpskih registarskih tablica kosovskim.

Na pitanje da li je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ili neko drugi ohrabrio kosovske vlasti na takav potez, Vučić je rekao da je siguran da ni slovački diplomata ni šef evropske diplomatije Žozep Borelj „ni na koji način nisu uticali na takve odluke, naprotiv“.

„Ne znam šta će (Lajčak i Borelj) javno reći, ali gotovo sam siguran da nisu srećni zbog ovakvih poteza Prištine. Mada će oni verovatno reći da nisu srećni zbog ponašanja obe strane“, kazao je Vučić.

Naveo je da kosovski Albanci „žele da Srbija ide protiv zapadnog sveta, da bi se oni predstavili kao branioci zapadnog sveta“, a da Beograd „ispadne napadač“.

„Ako treba da kažemo nešto zapadnom svetu, reći ćemo im, ali ih nećemo tretirati kao neprijatelje. Svi koji su priznali nezavisno Kosovo u stvari žele ovakve mere, oni samo ne žele eskalaciju, ali žele da sve bude tako da Srbija ne postoji na Kosovu“, rekao je Vučić.

Dodao je da su neki predstavnici Zapada „pažljivi, racionalni i razumni“ poput nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je dodao da su „neki kauboji pa misle da to rade kako hoće“.

Vučić je rekao i da u ovom trenutku „ne vidi smisao“ dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, jer neko nije objasnio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da mora da poštuje ono što je Kosovo potpisalo.

„Oni sada kažu da to nije bilo legalno rukovodstvo u Prištini. To znači, ono što mi se ne svidja to neću da sprovedem, a ono što mi se svidja to ću da sprovedem na silu, pogrešno tumačeći ili tumačeći kako ja hoću“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari