Vučić: Putin nije ni ludak, ni lud, niti se ponaša histerično 1Foto: Printscreen / RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom trajao dugo, da su o svemu pričali i da Putin “nije lud”.

On je večeras gostujući na RTS dodao da su pričali smo o gasu, NIS-u.

Razgovor je bio dobar, korektan. Nas dvojica se dugo znamo i ne mogu i neću da prihvatim taj pristup u kojem ga nazivaju Hitlerom ili ga nazivaju ludakom. On nije ni ludak, ni lud, niti je histeričan, ništa od toga. On je vrlo stabilno, smireno i racionalno govorio sa mnom. Oko ovoga što smo pričali smo postigli značajan deo saglasnosti, a on je želeo da me informiše o situaciji u Ukrajini, oko Buče i planova. Rekao je da sve ide u skladu sa njegovim planovima, a ja sam mu rekao da o tome ne mora da mi govori, jer sam predstavnik male zemlje koja gleda da sačuva svoje i koja ni o čemu ne može da odlučuje. On mi je rekao: „Znaš, Aleksandre, ja razgovaram i sa predstavnicima još manjih zemalja, a moj odnos o srpskom narodu je poseban“. Razgovor je, dakle, tekao na taj način – naveo je predsednik.

Kako je istakao, naš narod treba da zna da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Što se tiče glasanja u Savetu za ljudska prava, Vučić kaže da ga pitaju zašto nije u svemu protiv ili uzdržan.

– Naša primarna odluka bila je da budemo uzdržani, a onda dobijemo bezbroj teških pritisaka, ne ličnih, već pritisaka na zemlju. Ucenjuju ovu našu najlepšu zemlju. Kažu nam: „Da li znate da odlučujemo o tome hoćemo li vas izuzeti iz paketa sankcija za naftu?“. Da prevedem, EU je donela odluku koja se slučajno odnosi samo na Srbiju, po kojoj mi možemo do 15. maja da uvozimo naftu – ocenio je Vučić.

Istakao je da nad Srbijom lebdi „nuklearni udar na Srbiju“ u smislu sankcija protiv naše zemlje i zaustavljanje puta ka EU.

– Moj odgovor onim pametnima, a nisu oni dobili orden Aleksandra Nevskog već ja, da ne rade to jer smo mi jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i jedini u regionu koji nismo kosponzorisali ovu rezoluciju. Nijednu restriktivnu meru nismo doneli, nismo nacionalizovali nijednu njihovu firmu – naglasio je predsednik Srbije.

Drama na letu iz Moskve

On je pročitao zvaničan izveštaj sa jučerašnjeg leta iz Moskve za Beograd. Kasnio je tri sata i 20 minuta. Nedaleko od ruske granice sa Letonijom smo upozoreni da probamo da vizuelno identifikujemo avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni je bio NATO avion.

– Išao je pravcem s leva na desno, ali bez ugrožavanja bezbednosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga – rekao je Vučić i pročitao izveštaj pilota Erbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari