Sonja Biserko o telefonskom razgovoru Vučića i Putina: Postoji doza pretnje 1

Svaka komunikacija Beograda i Moskve u aktuelnom kontekstu ima značenje, što je razumljivo, s obzirom da je Srbija jedina evropska zemlja pored Belorusije koja nije zavela sankcije Rusiji. Rusija je što se tiče zapadnog sveta ostala usamljena i izolovana i svakako bi želela da sačuva jedini kanal koji joj je otvoren u Evropi – komentariše za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava telefonski razgovor dva predsednika u kojem je osim Putinovih čestitki Vučiću zbog pobede na izborima, pomenuta srpska zavisnost od ruskog gasa, kao i rat u Ukrajini.

U kontekstu potrebe ruskog predsednika da održi dobre veze sa predsednikom Srbije, Sonja Biserko kaže da Air Serbia i dalje leti za Rusiju, veliki broj Rusa pristiže u Srbiju, otvorili su oko trideset hiljada firmi u Srbiji…

– Sve dosadašnje izjave ruskih političara, uključujući i Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, pokazale su razumevanje za poziciju Srbije, koja je, kako ističu, pod veoma jakim pritiskom Zapada da uvede sankcije. U tim izjavama ima i doza pretnje. Tako je ruski ambasador Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harćenko poručio da je Rusija mirna, znajući doslednost Beograda, predsednika Aleksandra Vučića, Vlade, kad je reč o zaštiti i čuvanju nacionalnih interesa Srbije. Ovo je i upozorenje Vučiću da njegova eventualna odluka o uvođenju sankcija sigurno ne bi prošla bez njihove reakcije – ističe naša sagovornika.

Razgovor dva predsednika Putina i Vučića, dodaje ona, može se čitati u istom ključu.

Sonja Biserko o telefonskom razgovoru Vučića i Putina: Postoji doza pretnje 2
foto FoNet/Aleksandar Mijailović

– Deo razgovora koji se odnosi na uvoz sirove nafte sigurno sadrži i odredjena obećanja ruske strane ali je vezano i za sankcije. Vučić je ipak naglasio da je Srbija na evropskom putu što je važno. To će medjutim ubrzo biti proverljivo kada EU nastupi sa svojim zahtevima. Ukrajinska kriza stavila je Srbiju pred politički, spoljnopolitički, ekonomski, energetski i bezbednosni test što će u narednom periodu biti glavni pitanje za predsednika Vučića od kojeg zapad ipak očekuje da izabere evropsku opciju – smatra Sonja Biserko.

Podsetimo, u jučerašnjem razgovoru dvojice predsednika, tokom kojeg je, kako je preneto, Putin poželeo Vučiću sreću i uspeh na odužnosti šefa države iu narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose, navodi se i da je Putin informisao Vučića o situaciji u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u toj zemlji, a predsednik Vučić se pozvao na stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Takođe, Vučić je navodno upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije. U isto vreme, ističe se, predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

irpin ukrajina
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

– Postoji svest u srpskoj eliti da je Srbija na raskrsnici i da će to svakako podrazumevati cenu opredeljenja. Smatra se da bi opredeljenje za Zapad značilo duhovno propadanje, razaranje tradicije i neku vrstu menjanja psihološko-mentalitetskog koda našeg naroda, dok bi opredeljenje za Istok značilo niži ekonomski standard i život u potpunom okruženju suprotne civilizacije.

Vučić se sigurno pokušati da i dalje balansira ali će za to imati mali manevarski prostor – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari