Vučić: Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova bez kompromisnog rešenja 1Vučić sa senatorima Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ako ne dodje do kompromisnog rešenja i dodao da pozicija zvaničnog Beograda po tom pitanju nije nimalo laka.

„Naša pozicija nije nimalo laka… Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidovana država bez Srbije. Naravno da će najveći pritisak biti na Srbiju. Ali Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Nakon razgovora sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem u Beogradu, Vučić je ponovio da Srbija želi postizanje kompromisnog dogovora sa Prištinom ali da taj dogovor ne može da predstavlja ispunjenje ciljeva jedne strane u potpunosti a da srpska strana ne dobije ništa.

Predsednik je rekao da bi trebalo omogućiti dogovor u kojem bi obe strane podjednako izgubile i podjednako dobile.

„Oporavljanje odnosa Srba i Albanaca i postizanje trajnog mira izmedju dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu bilo bi od ogromne koristi, ne samo za ta dva naroda već i za sve ostale narode koji žive na ovom prostoru“, rekao je Vučić.

On je rekao da je najveći deo razgovora sa senatorima protekao na temu Kosova i zahvalio gostima zbog toga što se trude da pronadju rešenje za nastavak dijaloga i što žele postizanje kompromisa Beograda i Prištine.

„Senatori su ukazali koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji a koliko bi želeli da se izmene neke stvari u oblasti vladavine prava. Ja sam ih saslušao i rekao da mnogo toga možemo i moramo da popravimo“, rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim pitanjima.

„Interes Srbije je intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou“, rekao je Vučić i dodao da u odnosi Srbije i SAD partnerski i sve bolji, ali da ima još prostora za dalje unapredjenje.

On je zahvalio senatoru Džonsonu što je preneo njegov poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiji i dodao da je obostrana želja da se unaprede odnosi dve zemlje.

„Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji i o onome od čega će gradjani imati koristi“, naveo je on i dodao da će za nekoliko dana zajednički biti obeležena 75. godišnjica „Operacije Halijard“ u Drugom svetskom ratu u kojoj su pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini spasili oko 500 američkih i savezničkih pilota oborenih iznad Jugoslavije.

Vučić je ukazao da Srbija i SAD imaju dobru i vojnu saradnju, pre svega sa Nacionalnom gardom Ohaja, ali da i tu ima prostora za dalje unapredjenje.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i šef diplomatije Ivica Dačić. Senatori su pre dva dana boravili u Prištini gde su poručili da će biti potrebna požrtvovanost i kompromis na obe strane da bi dijalog uspeo, ali da će posledice biti pozitivne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari