Vučić: Nemačka će podržati Srbiju na putu ka EU, najviše razgovora o Kosovu 1Foto: FoNet/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da će Nemačka pružiti podršku Srbiji na evropskom putu, ali je veoma važno da mi pokušavamo da rešavamo probleme.

„Sasvim izvesno je da Nemačka ne želi još zemalja u Evropi koje će da nose sa sobom teritorijalne ili neku drugu vrstu problema“, rekao je Vučić novinarima. Vučić: Sa Merkelovom najviše o Kosovu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu, posle razgovorasa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da ona insistira da se mir i stabilnost čuvaju, po svaku cenu, kao i da se složila da je u pogledu pitanja Kosova neophodno postizanje kompromisnog rešenja.

Vučić je novinarima u Berlinu istakao da je najveći deo razgovora bio na temu Kosova i Metohije i da je veoma zadovoljan, jer je Merkel želela da sasluša „naše argumente“.

On je podsetio da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova još 2008. ali da je danas mogao da iznesemo stavove Srbije i otvoreno govori o hapšenju šefa Kancelarije Vlade Sbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja.

Ono na čemu je Merkel insistirala je da se mir stabilnost čuvaju po svaku cenu, da ne bude incidenata i provokacija, rekao je Vučić.

„Čak mi je u jednom trenutku rekla ‘možeš da me pozoveš kad hoćeš’, ako bude bilo kakvih problema, da je pozovem da smirimo situaciju“, rekao je on, naglasivši da je Nemačka apsolutno za očuvanje stabilnosti na Balkanu.

Prema rečima Vučića, razgovarali su i o bilateralnim odnosima, konstatovali da su na visokom nivou, zasnovani na poverenju, ekonomskim, koji su nikad snažniji i pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se raduje sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da veruje da će taj susret doprineti da se pronađe rešenje za pitanje Kosova, bez obzira koliko može biti teško, dok je Vučić najavio da će se donositi bolne i teške odluke u budćnosti ukoliko Srbija želi da bude deo Evropske unije.

Merkel je, u zajedničkom obraćanju novinarima, rekla da je za Nemačku u EU važan razvoj zapadnog Balkana, najavljujući samit u Sofiji u maju, a potom i konferenciju Berlinskog formata u Londonu.

Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova i Bosne i Hercegovine i važno je da imamo intenzivnu, blisku razmenu, ocenila je Merkel koja je pohvalila reforme koje Srbija sprovodi.

Srbija hrabro sprovodi reforme i komplimenti idu i predsednici Vlade i Vladi Srbije, dodala je ona.

Vučić je rekao da Srbija sa velikom pažnjom sluša i želi da čuje stavove Merkel.

Razumevajući da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za napredak, moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke u budućnosti, ako želimo da budemo deo EU, predočio je Vučić.

Srbija je posvećena miru i stabilnosti, smatramo da bilo kakav sukob na Balkanu sve naše zemlje vratio 100 godina unazad i daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacije regiona izbegnu po svaku cenu, naglasio je Vučić.

Vučić je dodao i da Srbija očekuje Samit EU i zapadnog Balkana 17. maja.

Prema njegovim, rečima, Srbija i Nemačka su u bilateralnim odnosima napravile kruone korake i trgovinska razmena u 2017. godini je iznosila 4,3 milijarde evra.

Nemačka je najvažniji partner Srbiji i najznačajnija zemlja za nas u EU, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari