Vučić se danas u Mostaru sastaje sa Lajčakom 1Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja dvodnevnu posetu BiH. Vučić je u poseti Bileći, a prisustvovaće i otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, gde će obići štand Srbije, koju će na sajmu predstavljati 26 kompanija. Naknadno se očekuje sastanak sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

„Mi tu tradicionalno nastupamo već 15. put, a predstavićemo proizvode iz prehambene industrije, proizvođače alkoholnih i bezalkoholnih pića i bespilotnih letelica, kao i predstavnike iz metalne, elektro i transportne industrije“, kaže Vasović uoči početka sajma kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će ga otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković, prenosi RTS.

Predstavnik PKS-a ističe da je širok dijapazon proizvoda i proizvođača šansa za učesnike da se prikažu na tržištu Bosne i Hercegovine i regiona.

„Na sajmu je 20 zemalja iz regiona i Evropske unije. Pored naših izlagača koje imamo na štandu predstavićemo i posetu privrednika malih iz različitih srpskih regiona, koji će u okvriu sajma imati mogućnost da kroz jedan projekat evropske mreže ostvare direktne poslovne susrete i razgovaraju o potencijalnoj saradnji“, navodi Vasović.

„Linija Beograd-Mostar važna za razvoj saradnje Srbije i BiH“

Predstavnik PKS-a naglašava i da je trgovinska razmena Srbije i BiH udvostručena u poslednjih 10 godina, dok skoro 50 odsto izvoza Srbije u regionu odlazi u BiH.

„Najviše se razmenjuju proizvodi prehrambene industrije i bezalkoholna pića, ali dosta razmene čine i energenti, farmaceutski proizvodi, proizvodi drvne i hemijske industrije“, nabraja Vasović i ističe kao važan vid unapređenja saradnje i obnavljavanje avio-linije Beograd-Mostar, po prvi put od 1991. godine.

„Razvoj saobraćaja i logistike je važan za razvoj trgovinske saradnu i razmenu uslugama. Takođe je važno što ćemo imati redovnu avionsku liniju tri puta nedeljno, što je signal za privrednika da mogu brzo da putuju, a značajno je i sa aspekta turizma“, ukazuje sagovornik RTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari