Vučić: Srbija ceni svaki dinar i evro poreskih obveznika EU 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas govoreći o pretpristupnim fondovima Evropske unije, da Srbija „ceni svaki dinar i evro“ iz EU, odnosno novac njenih poreskih obveznika.

„Mislim da smo se do sada efikasno i odogovorno ophodili prema ovoj značajnoj komponenti razvojne pomoći koja nam je na raspolaganju kao zemlji u pocesu pristupanja“, kazao je Vučić na konferenciji „Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu“ o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji.

Vučić je istakao značaj pretprisupnih fondova EU, koji se, kako je naveo, koriste zarad ubrzanja reformi u Srbiji i ispunjenja cilja punopravnog članstva u EU, „a time i standarda za građane Srbije koji važe za građane EU“.

Naglasio je da Srbija pokušava da sprovede reforme u oblastima vladavine prava, energetike, zaštite životne srtedine, poljoprivrede i infrastrukture.

„Ponosan sam što odgovornim sprovođenjem reformi, ponekad nepopularnih, možemo da kažemo da Srbija danas ne bi bila najsiromašnija zemlja EU. Znam koliko su veliki strukturni fondovi koje koriste zemlje članice, nauporedivo veće od pristupnih fondova“, rekao je Vučić.

Dodao je da ne bi voleo da Srbija kao članica EU bude zemlja koja nakon 30 godina koristi strukturne fondove i čiji razvoj mora da bude finansiran spolja.

Vučić je istakao da niko ne može sam da se oporavi od pandemije korona virusa i dodao da je „saradnja uvek bila ‘lična karta’ Evropske unije“.

Naveo je da je Evropska unija najveći donator Srbije, sa više od tri milijarde evra u poslednjih 20 godina.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.