ALEKSANDAR VUČIĆFoto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se „spisak neizmirenih obaveza“ iz 2013. godine i potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je pominjao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, suštinski odnosi na Zajednicu srpskih opština (ZSO).

„To će da vam kažu da nije završeno oko energetike. Sad je problem da li će da daju licencu, pa oduzimaju licencu za distributivna prava… Ali svi oni znaju da je suština ZSO. Tako da – ili ćete da pristupite problemu rešavanja ZSO, ili: ‘Hvala vam, to je to'“, rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Vučić je kazao da situacija za Srbiju nije jednostavna, ali da je potrebno sačuvati mir i biti spreman na kompromise.

„Naravno da naša situacija nije jednostavna, naravno da je sve ovo predstava u kojoj suštinski na kraju pritisak ide na nas, ali nije prvi put ni u istoriji, ni u poslednjih 10, 11 godina. Što se tiče političkih pritisaka na Srbiju, mi moramo da čuvamo mir, moramo da budemo spremni na kompromise, ali takođe da Srbiju nikome ne damo“, rekao je on.

Upitan o bazama kosovske policije koje su izgrađene na severu Kosova i Metohije, Vučić je kazao da je to tema bila i kada je govorio sa ljudima iz Kfora, i sa Lajčakom, i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, kao i sa svim međunarodnim predstavnicima sa kojima je razgovarao.

„Znam da smo u pisanoj formi od Srpske liste, do Kancelarije za Kosovo i Metohiju na bukvalno sve adrese slali. To je naš posao. Čak mislim da sam i sam potpisao nekoliko tih pisama. Mislim čak i predstavnicima država nepriznavača“, kazao je Vučić.

Na pitanje da li će na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem 27. februara u Briselu biti potpisano nešto i da li Srbija ostaje pri svojim „crvenim linijama“, Vučić je rekao da će se Srbija „držati onoga što je govorio u Skupštini Srbije“ početkom februara, na posebnoj sednici o Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari