Vučić obelodanio da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova: „Za sedam do deset dana slede važne odluke“ 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Dobio sam još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. To je još jedna fascikla više u našem državnom sefu i to znači da pozicije, makar u ovoj organizaciji(UN), snažimo. Radićemo i dalje i ćutaćemo, sve dok Kosovo ne krene o ulascima u neke nove institucje, i tada će se iznenaditi brojem zemalja i jasnom većinom koju imamo u UN. To nam svakako neće pomoći da izbegnemo sve probleme sa kojim ćemo se suočiti ,ali to je ono što mi možemo”, rekao je za RTS večeras Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, ali nije otkrio o kojoj zemlji je reč.

Na pitanje o vesti koja kruži da će Priština biti primljena u Savet Evrope, Vučić je rekao da to nije ništa novo i da predstavlja dodatni pritisak na Srbiju da prihvati “papire koje nismo videli i o kojima ne može da govori”.

„Nisam ih preuzeo, te papire, neka druga strana je pisala i pustala ih u javnost“, napomenuo je Vučić i ukazao da je pred Srbijom težak period. Prema njegovim rečima Priština takve korake preduzima uz podršku onih koji su napravili Kosovo nezavisnim.

Vučić ocenio da realne prognoze za svet moraju biti još mračnije, nego što ih je na početku Generalne skupštine UN predstavio generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

„Govorio je o više kriza od Roga Afrike do Avganistana, pominjujući i najtežu – Ukrajinu. Naša pozicija je još teža imajući u vidu činjenicu da UN igraju, a to nije krivica Gutereša, slabiju ulogu u svetu, jer su velike sile sve preuzele na sebe“, naveo je Vučić i dodao da ne pamti da je ovoliko šefova država, predsednika i premijera preko, 150 učestvovalo na Generalnoj skupštini UN. Ljudi traže neki izlaz i nadu“, naveo je on.

Predsednik Srbije, imajući u vidu globalna zbivanja, rekao je da se može pretpostaviti da će sve što će se viditi u narednom periodu, biti usložnjavanje odnosa Zapada i Rusije, kao i Zapada i Kine, što dodatno komplikuje poziciju “malih”.

Na konstataciju da će veliku pažnju u UN izazvati govor ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić je za RTS rekao da ne može da govori o tome, pre nego što čuje to obraćanje,ali da nije teško pretpostaviti šta će Putin da kaže.

“Pretpostavljam da sad iz faze specijalne vojne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, a sada je pitanje gde su granice i hoćemo li ući za izvesno vreme, možda i za mesec, dva u veliki svetski sukob, kakav nismo imali od Drugog svetskog rata”, rekao je Vučić i dodao da zato, za sve male, koji žele da budu sigurni, da građanima obezbede sigurnost, ne postoje lepe i lake vesti .

Takođe, predsednik je najavio da će u narednih sedam do deset dana doneti važne odluke sa kojima će upoznati građane, kao i da veruje da će se tokom naredne nedelje obratiti sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije.

„Mi ćemo u narednih sedam do deset dana donositi važne odluke, sa kojima ćemo upoznati građane i verujem da ću tokom naredne nedelje se obratiti i sa nekim merama i odlukama važnim za budućnost Srbije“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari