Vučić u operativnom centru VBA odgovorio na nabavku Džavelina od strane Prištine: Mi kupujemo "nore" 1Printskrin

Na računu imamo 186 miliona evra i odmah ćemo ih potrošiti na kupovini osam vozila „nora“ i odmah ćemo da ih kupimo, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, u odgovoru na to što će Priština kupiti protivtekovske mine Džavelin američke proizvodnje.

Svi razumeju zašto danas moramo da imamo snažnu vojsku, jer ne bismo bez nje mogli da postojimo kao država, već samo imaginarna teritorija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavivši mnogo velikih ulaganja u vojsku i vojnu opremu kako bi mogli da „odvratimo svakog agresora“.

Vučić je ovo rekao prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije VBA u Beogradu, u pratnji ministra odbrane i predsednika SNS Miloša Vučevića.

Vučića je dočekao pukovnik Nenad Dimitrijević, koji je odgovarajući na njegova pitanja rekao je da ima osam dežurnih i još po dva u regionalnim centrima.

Na pitanje novinarke Pinka, Vučić je objasnio šta radi VBA, a šta radi VOA, pomenuvši da VBA brine o ugrožavanju svakog našeg pripadnika Vojske i svih objekata. VOA brine o prenosu iskustava sa aktuelnih ratišta.

VOA daje i vojne atašee, vojne izaslanike, rečeno je.

Daću vam mnogo podataka, samo moram da sednem, rekao je Vučić, pokazujući mapu teritorije Srbije uključujući i Kosovo, na kojoj su sve „naše baze“. Različitom bojom su označeni Kforovi objekati.

U svim važnim objektima vojske sam bio, ali u ovom operativnom centru VBA nisam bio, Đura mi je jednom samo pokazao, gde je, rekao je Vučić.

Okruženi smo zemljama NATO

Predsednik Srbije je naglasio da je država okružena zemljama NATO, više puta je istakao da mora da se snaži vojska. Po međunarodnom javnom poretku i Rezoluciji UN 1244 Kosovske bezbednosne snage KBS ne bi smele uopšte da postoje, istakao je Vučić.

Oni imaju KBS, koje ne smeju da postoje, u ovom trenutku imaju zajedno sa KP 223 oklopna vozila, lakog tipa, najčešće za prevoz pešadije.

Naveo je da su to uglavnom turska vozila, koje su dobili, a da oni žele da njihov broj poraste na 350, i da (kosovski Albanci) imaju 5000 vojnika u KBS i još 20.000 u prvoj rezervi.

Nemamo iznenađenja, Amerika time rukovodi i to ozbiljni stručnjaci, NATO to radi na odgovoran i ozbiljan način, biće i mentalno i fizički spremni, rekao je Vučić, dodajući da će oni formirati izuzetno snažne snage na Kosovu.

Vučić je na početku obilaska, više puta zatražio da sedne, kako bi na miru izneo podatke, a i vidno ga je izerviralo pitanje novinarke Pinka, a da li naša vojska može da odgovori NATO i američkoj obuci, rekavši nismo mala deca, izvinite što ste me prekinuli.

Ovaj Vučićev obilazak VBA usledio je dan nakon što ga je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil obavestio da će Prištini biti odborena kupovina protivtenkovskih mina Džavelin.

Vučić u operativnom centru VBA odgovorio na nabavku Džavelina od strane Prištine: Mi kupujemo "nore" 2
printskrin 2

Uklanjanje traga srpskog naroda na Kosovu

U nastavku obraćanja, Vučić je rekao da je cilj prištinskih vlasti da ukloni ne samo srpski narod na Kosovu nego i svaki njegov trag. Podsetio je na izjavu ministra policije Dževaljaja Svečlje od petka po kojoj KP nosi puške dugih cevi.

Objasnio je da Kosovo ima jedan od najbrže rastućih ratnih budžeta na svetu. Ubrzano je pročitao podatke o opremanju KBS pomenuvši i da je cilj opremanje kiler dronovima iz Turske, oklopnim vozilima guseničarima, i vozilima marke Akrep.

Pročitao je deo Rezolucije 1244 SB UN, istakavši da će u tački 4 navodi da će biti dozvoljen povratak srpskih vojnika i policajaca na Kosovo. Podsetio je da kada smo prvi put zatražili taj povratak, zbog nezaštićenosti srpskog naroda, stigao negativan odgovor Kfora.

Naveo je i deo Rezolucije koji predviđa demilitarizaciju i razoružanje formacija OVK, i istakao je da se umesto toga, Albanci na Kosovu, naoružavaju, i da je to brutalno kršenje međunarodnog prava, na koje samo može da se ukazuje, da bi se znalo šta je istina, i da se od istine ne može pobeći.

Posebno je istakao da ovaj dokument predviđa da će odluku o autonomiji albanske zajednice doneti Savet bezbednosti UN, što se nikad nije desilo.

Ljudi ne mogu da budu mirni po pitanju produžene agresije na deo naše teritorije, rekao je Vučić, dodajući da na ostalom delu ne moraju da brinu, jer smo višestruko jači od svih mogućih izazivača.

Potom je naveo da postoji 186 miliona evra na računu SDPR i da će ovog trenutka početi nabavka naših vozila „nora“, kao i da se, mimo onoga što je zapisano u budžetu, naći još sredstava da se „najbolje, najbrže opremamo“.

Taj novac će biti potrošen odmah na kupovinu oruđa i oružja iz Srbije, iz naše namenske industrije, najavio je.

Uzećemo osam „Nora“, 81 produženog „Miloša“ za prevoz pešadijskih jedinica, sa protivoklopnim raketama, uzećemo 30 kupola za „Lazare“, naveo je on nabrajajući, između ostalog, šta će se nabaviti, preneo je FoNet.

Pripemamo nove pakete od 150 i 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavaje vojske, rekao je Vučić i naglasio da je sve to mimo 360 miliona evra predviđenih budžetom.

Zato su neki i dali „džaveline“ Albancima jer su znali šta imamo, ocenio je Vučić.

Vozila i oprema, kao nastavak započetih programa treba da stignu do 2026. najavio je.

Na pitanje RTS da li je reč o direktnom odgovoru na naoružavanje Prištine, ili o nastavku dosadašnjih planova, Vučić je odgovorio da imamo planove koje realizujemo, ali i da se sagledavaju svi činioci i sva kretanja, kao i čiji je cilj da Srbija bude slomljena, i u skladu sa tim se donose odluke.

Naše mogućnosti su veoma male u odnosu na sile koje brinu o nelegalnim albanskim strukturama, svakako da njima ne možemo da se suprostavimo ni u novcu, ni u oružju, ali možemo da budemo dovoljno snažni za odvraćanje, da nemamo vojsku Srbiju bi pozobali, ponovio je Vučić.

Istakao je da je on kao predsednik u prilici da međunarodnu situaciju, prilike i aktere poznaje mnogo bolje i dublje nego svi drugi, pomenuo je i da smo se ranije neodgovorno odnosili prema vojsci i vojnicima.

Upitan o hapšenju špijuna, odgovorio je da takve aktivnosti postoje, i da su pojačane.

Na pitanje novinarke Pink, da ponovo komentariše izjavu Svečlje da će policajci na Kosovu nositi duge cevi, Vučić je između ostalog, rekao da je „jedini problem“ da to što rade, rade ilegalno, kriminalno, i suprotno međunarodnom pravu i Povelji UN.

Nova vlada do marta

A na pitanje novinarke Pinka, o stavovima Evropskog parlamenta i poslanika Vladimira Bilčika o srpskim izborima, Vučić je odgovorio da je na svaku priču o fantomskim biračima, odgovoreno, i da su to besmislice, jer svaki taj birač mora da dođe na biračko mesto, a tamo ste vi iz opozicije, morate da ga upišete, obeležite sprejom, ne ustaju ti birači iz groba, ispričao je Vučić.

Ponovio je da „oni žive za to da svoje pozicije sačuvaju“ kada je reč o opoziciji, a ne da stvarno nešto učine, i da zato on uvek mora da bude krivac.

Mi nemamo vremena, već sledeće nedelje predstavljamo novi program, neku vrstu nju dila, Maršalovog plana za Srbiju, i čeka nas veliki posao, rekao je Vučić i istakao je, da od juče teku rokovi za novu vladu.

Rok je do maja, a ja je očekujem do marta, dodao je.

Sa Bilčikom nikad nisam imao saglasje, ali kad im čovek samo saopšti činjenice, onda kreće lavina napada na Bilčika, jer valjda svako mora da bude njihov (opozicioni) sluga, rekao je Vučić.

U životu ne znam ni za kakvu sednicu Evropskog parlamenta, niti znam za to, mene zanima sednica srspkog parlamenta, ja sam želeo karijeru u Srbiji, i zanima me samo šta ova zemlja misli, a imaju oni što šta i o svome jadu da se pozabave, istako je Vučić dodajući da će im svaki pokušaj da utiču na odluke Srbije biti neuspešan.

Odgovarajući na pitanje N1, Vučić je rekao da se nije čuo ni sa kim iz OEBS-a i iz ODIHR-a, i naveo da očekuje da će oni pošteno reći da su pripreme za nepriznavanje izbora u Srbiji počele mnogo pre izbora, kao i da će naredna vlada ispuniti sve preporuke ovih organizacija za nove izbore.

Ko je opozicija Junajted medija ili Srbija protiv nasilja

Takođe, odgovarajući na pitanje N1 predsednik Srbije je rekao da ni ne zna da li su zvanično proglašeni rezultati beogradskih izbora, podsetio da lista SNS ima 49 mandata, a da 42 ima lista Junajted medije, to jest SPN.

Nisam namerno pogrešio za ime SPN, izvinjavam se, nastavio je Vučić, rekavši da će se u skladu sa rezultatima odvijati razgovori, da je njegova obaveza da pozove predstavnike izbornih lista, koji treba da ga ubede da imaju većinu za mandatara (na republičkom nivou), ja ću to da ispunim, pretpostavljam da je to SNS.

O zajedničkom izlasku na nove izbore sa SPS, znate kako to ide, Junajted medija, odnosno Srbija protiv nasilja, rekao je Vučić i nastavio opet, oni nešto izmisle, pa posle pišu kako to nije tako.

Nama nije potrebna koalicija sa SPS po rezultatima izbora, ali nam je za republički nivo potrebna nova strategija za budućnost Srbije, dodao je.

Rekao je da će pregovore voditi Miloš Vučević i Aleksandar Šapić, te da njih treba pitati o pregovorima i za Republiku i za Beograd.

Vučić je ipak pomenuo, da poslednja istraživanja pokazuju da bi na ponovljenim izborima u Beogradu, lista SNS Srbija ne sme da stane imala umesto sadašnjih 49 još dva mandata više, dakle 51, dok bi oni koji plediraju da su pobedili (SPN), imali jedan do tri mandata manje.

Na kraju je čestitao Novu godinu po julijanskom kalendaru i završio obraćanje porukom „Živela Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari