"Vučić u Parlament treba da dođe samo sa kovertiranom ostavkom": Opozicija o najavama da će predsednik predstaviti izveštaj o sporazumu sa Kurtijem 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović)

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji u ovom trenutku nema nikakvog smisla, obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već kapitulirao pred ultimatumima iz Brisela, a potom i iz Ohrida.

Ukoliko sednica i bude održana njen cilj će biti samo održanje Vučićevog rejtinga i ništa više „, tvrde predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka i poručuju da ako Vučić misli da je dovoljno da parlamentarcima „proda“ priču da je protiv ulaska Kosova u UN, onda se grdno prevario. Najbolje bi bilo, kako navode, da dođe u parlament sa kovertiranom ostavkom.

Sagovornici Danasa ističu da za sada nema nagoveštaja da će do te sednice i doći. Navode da je praksa do sada bila da predsednik parlamenta Vladimir Orlić, sazve sednicu kolegijuma i obavesti poslaničke grupe o mogućoj sednici. Svega toga nije bilo do sada, pa kako navode, sve liči na još jedan probni balon vlasti, upravo zato što opozicija javno negoduje zbog blokade parlamenta u redovnom zasedanju.

„Naprednjacima ne treba verovati na reč. I sam Vučić je dva puta najavljivao konsultacije na temu sporazuma i KiM, ali do njih nikada nije došlo, niti je bilo kakav poziv prosleđen „, ističu predstavnici opozicionih poslaničkih klubova. Ovoga puta ni poslanici vlasti nisu mogli za Danas da potvrde da li će do sednice uopšte doći i u kom terminu, ali ni sa kojim dnevnim redom.

Portal Nova piše da se priprema sednica parlamenta na koju će doći Aleksandar Vučić i “ispostaviti” izveštaj o pregovorima sa Aljbinom Kurtijem.

“Vučić bi trebalo da dođe u Skupštinu da prezentuje šta je sve bilo na sastancima sa Kurtijem, a to će verovatno učiniti tek po okončanju ove nove runde u Briselu, koja je planirana posle 20. aprila”,navodi izvor Nove i dodaje da će u sklopu izveštaja o pregovorima Vučić predstaviti i dokument koji bi trebalo da bude osnova za dalje pregovore sa Prištinom. U tom dokumentu će biti iskazan i stav Srbije oko članstva Kosova u UN.

„Po staroj, lošoj, praksi sve što se tiče eventualnih skupštinskih zasedanja mi saznajemo iz medija. Zbog javnosti je važno da se o toj temi raspravlja u skupštini, ali je još važnije da se to ne pretvori u cirkus nedostojan skupštine i onih građana koji će tu sednicu pratiti i očekivati nešto konstruktivno“, ističe za Danas Pavle Grbović, zamenik šefa poslaničkog kluba Ujednjeni.

Dodaje da će Pokret slobodnih građana, u svakom slučaju, ostati dosledan svojoj politici i zastupaće svoje stavove na civilizovan, ali odlučan način, bez obzira na to u kom pravcu će ta sednica na kraju otići.

 

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke podseća da gotovo četrdeset dana traje redovno zasedanje paramenta, ali da za sada nije zakazana ni jedna sednica. Podseća da je DS predala zahtev za sednicu na osnovu poslovnika član 209. sa zahtevom da tri ministra odgovaraju na poslanička pitanja u vezi sa femicidom. Odgovor, kako kaže, još nisu dobili.

“ Sto se tiče Vučića ako želi da podnese ostavku, to može i pred poslanicima, a može i na konferencii za novinare. Jedino takav dolazak u parlament bi imao smisla. Što se tiče samog sporazima, svima je jasno da je Vučić pregovarao po principu moj poslednji uslov, pristajem na sve, samo mi u vlast ne dirajte. Ukoliko i dođe u parlament možemo očekivati da će čak negirati da je uopste i pregovarao“, navodi Milivojević.

Dodaje da se Vučić davno nominovao za izbacivanje sa Andrićevog venca, a u parlament dolazi ne da bi diskutovao sa poslanicima, već da bi kmečao i svađao se sam sa sobom.

Opozicija podseća i da su tržili sednicu o pregovorima Vučića i Aljbina Kurtija, ali da vlast nije reagovala na te njihove zahteve. Najnovija spekulacija da bi Vučić mogao da dođe u skupštinu, kako kaže Milica Đurđević Stamenkovski, šefica poslničkog kluba Zavetnici, je rezultat činjenice da je Vučićev manevarski prostor na domaćem terenu sužen, da se on na domaćem, srpskom terenu oseća kao gost, jer promoviše interese zapadnih zemalja.

„Suočen je sa rastom nepoverenja i sumnji u njegove nastupe na temu Kosmeta. A što se Vladimira Orlića tiče njegov odnos prema parlamentu je komičan, jer sednice o Kosmetu saziva samo kada Vučić to traži od njega. Predsednik Skupštine je već neko vreme samo taster predsednika Republike“, navodi Stemnkovski i dodaje da će ukoliko sednica zaista i bude sazvana opozicija imati usaglašen odgovor.

Jer, kako kaže, ako Vučić misli da će „prodati“ priču da je dovoljno kazati da je samo protiv ulaska Kosova u UN, prevario se. Srbija mora istaći javno protivljenje članstvu „Kosova“ u svim međunarodnim organizacijama, i u skladu sa svojim mogućnostima raditi, lobirati i činiti sve da odbrani finalnu secesiju istorijski najvažnijeg dela svoje teritorije.
Ona za Danas kaže i da je u međuvremenu, kao zamenik predsednika Odbora za KiM, zakazala sednicu, obzirom da je predsednik Odbora Milovan Drecun to odbio, uprkos tome što je trećina članova Odbora zahtevala tu sednicu.

Predag Marsenić, potpredsednik Novog DSS kaže za Danas da je postala praksa da Vučić najavljuje da će doći u Skupštinu, ali tek nakon prihvatanja sporazuma, samo da bi napravio predstavu i relativizovao svoje katastrofalno vođene pregovora kojim je de fakto priznao Kosovo. Sve što Vučić radi, kaže Marsenić, je manipulacija javnim mnjenjem, igra sa državom i urušavanje institucija i srpskih nacionalnih interesa.

„Vučić tajno pregovara, jer tako može da dogovara sve samo za svoj interes i očuvanje sopstvene vlasti, a ne za interes građana Srbije. A nakon što nešto dogovori ide serija zamajavanja, poluinformacija i režiranih predstava u parlamentu. Tako će biti i ovaj put. Zato smo mi jedina stranka koja je još pre dve godine tražila da sedne za sto, da ima uvid u pregovarački proces oko KiM da bismo ovaj sporazum popravili. Preko snažne međunarodne inicijative sa našim partnerima u EU želimo da poboljšamo ovaj sporazum i tražimo hitno i dinamično ubrzanje priključenja Srbije EU“, kaže Đorđe Miketić iz pslaničkog kluba Zajedno -Moramo.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke smatra da je Vučić je u skupštinu sa rezolucijom trebalo da dođe pre prihvatanja Sporazuma. Sada kada je prihvatio i postao lični garant tog sporazuma, jedino ko treba da se pita u ovom trenutku je narod na referendumu, koji je jedini legalan, demokratski i nenasilni način da se spreči potpisivanje francusko-nemačkog predloga i da se spreči Vučićevo samoinicijativno odricanje od Kosova. Ne može, kako kaže, jedan čovek u ime celog naroda da prihvata ovakve neprihvatljive predloge.

Za razliku od ostali opozicionih kolega Boško Obradović, lider Dveri, sumnja da će Vučić ponovo doći u parlament, poučen iskustvom iz prošle sednice na kojoj je prošao loše, mimo očekivanja. Opzicija je tada pokazala zube i odbranila svoje dostojanstvo i poslovnik o radu parlamenta.

„Od tada je ukinut skupštinski rad, jer je predsednik Republike u međuvremenu kapitulirao prvo u Briselu, a onda i u Ohridu kada je prihvatio novi zapadni ultimatum. Da se ne bi čula istina o tome, parlament je prestao sa radom. Teško da će Vučić ponovo doći u Skupštinu, a ako dođe onda može da očekuje da će Srbija konačno čuti istinu o njegovoj kapitulaciji, kršenju Ustava i predsedničke zakletve i predaji Kosova i Metohije separatistima u Prištini“, zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari